BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A vártnál is jobban elszállhat a francia deficit

A hiány elérheti az év végére az EU által megengedett dupláját.

A párizsi pénzügyi és gazdasági minisztérium előrejelzése szerint a francia deficit a GDP 6 százalékát is elérheti az év végére, ha nem lép az új kormány. Ez meghaladja a korábban tervezett 5,1 százalékot is.

Newly appointed Prime minister Michel Barnier gestures before the handover ceremony at the Hotel Matignon in Paris, on September 5, 2024. France's President Emmanuel Macron appointed former right-wing minister and European Commissioner Michel Barnier as Prime Minister on September 5, 60 days after the second round of legislative elections that resulted in a National Assembly without a majority. (Photo by Thomas SAMSON / AFP)
Főhet Michel Barnier feje, egyre jobban elszáll a francia deficit / Fotó: AFP

Az új becslésről a Les Echos című lapra hivatkozva számolt be a Reuters. A hírügynökség emlékeztetett, hogy a romló államháztartási helyzet javítása az egyik legnagyobb kihívás az új miniszterelnök, Michel Barnier számára, aki nehéz döntések előtt áll: csökkentse a kiadásokat, emelje az adókat, vagy elveszítse a hitelességét az uniós partnerek és a pénzügyi piacok előtt.

A hiány miatt Párizs uniós fegyelmi eljárás alá került, és Barnier-nek kemény kérdésekkel kell szembenéznie, miközben kormányt kell alakítania, és október 1-jéig költségvetést kell készítenie – mindezt úgy, hogy parlamentben bizalmatlansági szavazás is fenyegeti.

Franciaország áprilisban emelte a GDP 5,1 százalékára a 2024-es költségvetési hiányt a korábbi 4,4 százalékos célról. A pénzügyminisztérium azonban már ebben a hónapban figyelmeztetett, hogy korrekciós intézkedések nélkül a hiány elérheti az 5,6 százalékot. Ez azt jelenti, hogy Franciaországban – több más uniós országgal együtt – meghaladja a hiány az Európai Unió által megszabott 3 százalékos határértéket.

A leköszönő kormány célja az volt, hogy 2027-re csökkentse a deficitet e határérték alá, de ez a határidő gyakorlatilag elérhetetlenné vált.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.