BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hiába a szankciók: dől a pénz az orosz olaj- és gáziparhoz

De a szankciók hatására a belföldi ipar is meglódult. A forgalom bővüléséhez azonban hozzájárult a rubel gyengélkedése is.

Harmadával nőtt az olaj- és gázipari vállalatok bevétele az év első felében, de a feldolgozóipari ágazatok is nagy forgalomnövekedést értek el Oroszországban az erősödő belföldi keresletnek köszönhetően – közölte szerdán a helyi média a FinExpertiza könyvvizsgáló és tanácsadó cégek hálózata által készített jelentés alapján.

Insulation,Foam,Covered,With,A,Good,Waterproof,Rubber,Sheet,On, olaj- és gázipar
Az orosz olaj- és gázipart nem rengette meg a háború / Fotó: Shutterstock

A teljes vállalati szektor szárnyal Oroszországban

A közepes és nagy méretű olaj- és gázipari vállalatok bevétele 34,2 százalékkal nőtt az első fél évben az előző év azonos időszakához képest, és elérte a 38,3 ezer milliárd rubelt (több mint 145 ezer milliárd forint). Ennél némileg szerényebb, 19,5 százalékos növekedést értek el a teljes bevétel 72 százalékát adó nem olaj- és gázipari cégek, ami azt is jelenti, hogy az olaj- és gázipar részesedése a teljes oroszországi vállalati forgalomban egy év alatt 26 százalékról 28 százalékra bővült. 

A vállalatok forgalma összességében 23,3 százalékkal nőtt Oroszországban és elérte a 98,7 ezer milliárd rubelt (375 ezer milliárd forint). Az olaj- és gázipar növekedése a FinExpertiza szerint az árfolyamhatásnak és az emelkedő világpiaci áraknak köszönhető.

Ugyan az olaj- és gázipari szektornál lassabban, de erőteljes fellendülést mutattak a nem nyersanyagokkal foglalkozó ágazatok is, az importhelyettesítésnek és a belföldi keresletnek köszönhetően. A növekedés különösen a feldolgozóiparban volt érzékelhető olyan iparágakkal az élvonalban, mint a fémtermékek, az elektronika és az autógyártás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.