BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
China Manufacturing Industry Ultra-miniature Bearings kína csipgyártás

Kínának beletört a bicskája az Nvidia-rivális felépítésébe

Peking számára létfontosságú, hogy alternatívát találjon az amerikai technológiákra. Ám hiába a bőkezű állami támogatások, a kínai vállalatok továbbra sem tudnak versenyre kelni az Nvidiával és más nyugati csipgyártókkal.

Az Egyesült Államok által az elmúlt években kirótt szankciók, valamint az Nvidia piaci dominanciája miatt Peking számára egyre sürgősebb, hogy kiépítse a kínai csipgyártást, amelynek termékei versenyezni tudnak nyugati társaikkal. Ebben azonban az ázsiai nagyhatalom még óriási állami befektetések mellett is kudarcot vallott.

China Manufacturing Industry Ultra-miniature Bearings kína csipgyártás
A kínai csipgyártók gyalázatosan le vannak maradva az Nvidia mögött / Fotó: NurPhoto via AFP

Miután az amerikai kormány 2022-ben korlátozásokat vezetett be a legfejlettebb csipek Kínába való exportjára, tavaly pedig ezeket a szankciókat tovább szigorította, Peking fontos cél tűzött ki a technológiai vállalatai elé: utol kell érniük nyugati versenytársaikat.

A fejlett félvezetők nélkül ugyanis az ázsiai nagyhatalom számára gyakorlatilag lehetetlenné válna a mesterséges intelligenciák vagy a modern katonai technológiák fejlesztése, amelyekben Kína kétségbeesetten próbálja utolérni az Egyesült Államokat, legnagyobb kereskedelmi riválisát.

A CNBC által megkérdezett iparági szakértők szerint azonban közel két év és százmilliárdok elköltése után Peking még mindig jobban jár az amerikai csipek illegális beszállításával.

A Huawei, az Alibaba és a Baidu óriáscégek, valamint a Biren Technology és az Enflame startupok elméletileg mind fel vannak szerelve ahhoz, hogy versenyképes termékeket gyártsanak a félvezetőpiacra, és az AI-fejlesztésben is stabilan követik nyugati társaikat.

Kína közel 50 milliárd dollárt önt a csipgyártás fejlesztésébe

Az új források bevonásával Peking az ország félvezetőiparát 2030-ra kívánja felzárkóztatni a nemzetközi élmezőnybe. Ezért elsősorban a csipgyártásba, -tervezésbe, a gyártóberendezésekbe és a szükséges alapanyagok beszerzésébe pumpálják a pénzt.

Valójában azonban messze le vannak maradva az Nvidia mögött, de még az Intellel és az AMD-vel is alig tudnak versenyezni.

Sárba ragadt a kínai csipipar

Wei Sun, a Counterpoint Research vezető elemzője szerint a kínai cégek legnagyobb kihívása, hogy súlyos hiány van technológiai szakemberekből, akik közül a tapasztaltabb, képzettebb vagy tehetségesebb fejlesztők mind nyugati vállalatokhoz mennek dolgozni a jobb megélhetés reményében.

Aki pedig ott marad, annak súlyos eszközhiánnyal kell szembenéznie, mivel 

  • az amerikai szankciók nemcsak a csipek, hanem 
  • azok gyártósorainak exportját is feketelistára tették. 
  • Ebben pedig szövetségeseik is követték a példájukat, Japántól kezdve Tajvanon át egészen Hollandiáig.

A tajvani TSMC, a világ legnagyobb csipgyártójának elvesztése különösen nagy veszteség volt a kínai technológiai cégek számára, amelyek korábban csak a tervezést végezték el házon belül, a megrendeléseket pedig más – gyakran külföldi – vállalatokra bízták rá.

A hazai gyártók közül egyedül az SMIC tudná átvenni a tajvani óriás helyét, ez azonban a hirtelen megugró kereslet és a tömeges megrendelések miatt közel egyéves lemaradásban van a félvezetőgyártásban. Ráadásul ez a vállalat is eszköz- és alkatrészhiányban szenved.

A kínai vállalatok addig nem tudnak versenyre kelni nyugati társaikkal, amíg az ellátási láncok és a munkaerő-problémáik meg nem oldódnak. S bár láttunk meglepetéseket, például a Huawei szupercsipjeiben, ezek az előretörések egyre ritkábbak lesznek 

– figyelmeztetett Sun, ki szerint az ázsiai országban az AI-infrastruktúra hiánya is gondot fog okozni, mivel a fejlesztők a zárt kínai interneten nem tudnak szabadon kommunikálni.

Új szupercsipekkel foglalná vissza a kínai piacot az Nvidia

Még el sem kezdődött a Blackwell-csipek forgalmazása, hamarosan megérkezhet az utódjuk is. Két éve az Nvidia bevételeinek 26 százaléka a kínai piacról származott, a technológiai óriás most ezt a piaci részesedést akarja visszaszerezni.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.