BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Washington,,Dc.,,Usa,,January,3,,2017,Members,Of,The,115th

Megússza a leállást az amerikai kormányzat

A kompromisszumos javaslat három hónapig biztosítja a költségvetést, nem merik megkockáztatni a leállást az elnökválasztás előtt.

Szerdán szavazhat az amerikai képviselőház az új ideiglenes költségvetésről, amely december 20-ig finanszírozná az amerikai kormányzatot. Mike Johnson, a ház republikánus elnöke vasárnap este jelentette be az új javaslatot, amely engedményeket tesz a demokratáknak, és amely szembemegy Donald Trump akaratával, mert kimaradt belőle az úgynevezett SAVE törvény. Ez előírta volna, hogy bizonyítani kelljen az amerikai állampolgárságot, ha valaki regisztrálni akar szavazóként.

Mike Johnson tudja, hogy a választás előtt nem kockáztathatja meg a kormányzati leállást / Fotó: AFP

Johnson szerint a javaslat „nagyon szűk körű, csak az abszolút minimumot” tartalmazza, amely „feltétlenül szükséges” a kormányzat leállásának elkerülése érdekében.

A CNBC a hírrel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a kongresszusi republikánusoknak és demokratáknak mindössze egy hetük van arra, hogy megegyezzenek a kormány finanszírozásáról. Ha nem sikerül megoldást találni, akkor október 1-jén, éjfélkor megkezdődik a kormányzat részleges leállása.

Nem merik megkockáztatni a leállást

Elemzők ezt nem tartják valószínűnek, mert alig több mint egy hónappal a novemberi választások előtt egyik párt sem mer megkockáztatni egy ilyen lépést, ami több ezer szövetségi alkalmazott kényszerszabadságolásával járna.

Erre utalt Johnson is a képviselőkhöz írt levelében. 

A történelem igazolja és a jelenlegi közvélemény-kutatások is megerősítik, hogy a kormány leállítása kevesebb mint negyven nappal a sorsdöntő választások előtt politikai hanyagság lenne

 – fogalmazott.

Washington,,Dc.,,Usa,,January,3,,2017,Members,Of,The,115th
A képviselőház szerdán szavazhat a leállás elkerüléséről / Fotó: Shutterstock

A Reuters tudósítása szerint a javaslat összhangban van azzal, amit Chuck Schumer, a szenátus demokrata többségének vezetője sürgetett. Schumer és Hakeem Jeffries, a képviselőház kisebbségi demokrata vezetője is optimista a megállapodás esélyeit illetően.

Jeffries szerint a képviselőházi demokraták értékelni fogják az új javaslatot az előző után, amelyet a republikánusok „helytelenül megpróbáltak teletömni” a pártpolitikával.

Több pénzt kap a titkosszolgálat

Az előző javaslatot a múlt héten 202-220 arányban leszavazta a képviselőház, még 14 republikánus is nemmel voksolt. Az hat hónapig finanszírozta volna a kormányzat működését.

US Republican candidate Donald Trump is seen with blood on his face surrounded by secret service agents as he is taken off the stage at a campaign event at Butler Farm Show Inc. in Butler, Pennsylvania, on July 13, 2024. Trump was hit in the ear in an apparent assassination attempt by a gunman at a campaign rally on Saturday, in a chaotic and shocking incident that will fuel fears of instability ahead of the 2024 US presidential election. The 78-year-old former president was rushed off stage with blood smeared across his face after the shooting in Butler, Pennsylvania, while the gunman and a bystander were killed and two spectators critically injured. (Photo by Rebecca DROKE / AFP) / QUALITY REPEAT
A Donald Trump elleni merényletkísérletek miatt több pénzt kap a titkosszolgálat a jelöltek védelmére / Fotó: AFP

Az új javaslat az ABC News tudósítása szerint többek között 231 millió dollárral megemeli az állam vezetőinek biztonságáért felelős titkosszolgálat költségvetését. A pótlólagos támogatást a kampányra és a jelöltek védelmére korlátozódik, miután kétszer is merényletet kíséreltek meg Trump ellen. Nem kap viszont több pénzt a szövetségi katasztrófavédelmi hivatal, a FEMA.

Johnsonnak szüksége van a demokratákra az ideiglenes költségvetés elfogadásához, mert annyira csekélyre fogyott a republikánus többség a képviselőházban.

Az engedmények azonban folyamatosan veszélyeztetik a pozícióját, hiszen elődje, Kevin McCarthy is abba bukott bele, hogy megegyezett a demokratákkal a kormányzati leállás elkerülése érdekében.

Bár az ideiglenes finanszírozás minden valószínűség szerint átmegy a kongresszus két házán, a következő feladat sokkal nagyobb falat lesz: január 1-jéig ismét emelni kell az adósságplafont, különben nem tudják törleszteni a szövetségi kormány 35 ezermilliárd dolláros hiteleit.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.