BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pénzszórás követi a kamatvágást Kínában

Mindent bevetnek Pekingben, hogy felrázzák a gazdaságot. Monetáris lazítás, fiskális ösztönzés és pénzosztás egyaránt szerepet kap az élénkítésben.

A kínai jegybank a hét eleji bejelentésnek megfelelően 1,7 százalékról 1,5 százalékra csökkentette a 7 napos fordított repoügyletek kamatát, illetve 10 százalékról 9,5 százalékra vágta a bankok számára előírt kötelező tartalékrátát (RRR). A jegybankelnök nyitva hagyta az ajtót a további monetáris lazítás előtt, míg az értesülések szerint újabb fiskális csomag is érkezhet.

A citizen is counting Chinese Yuan in Fuyang, Anhui province, China, on February 20, 2024. On the same day, the People's Bank of China authorized the National Interbank Lending Center to announce that the Loan Prime Rate (LPR) for 1 year is 3.45%, and the LPR for more than 5 years is 3.95%. The former remains unchanged from the previous period, while the latter has decreased by 25 basis points from the previous period. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Kína kakukktojás a globális topligában a lanyha fogyasztásával / Fotó: AFP

A Pan Gongsheng, a Kínai Központi Bank kormányzója szerint az intézkedéseknek köszönhetően nagyjából

ezermilliárd jüan (142 milliárd dollár) hosszú távú likviditás jut a pénzügyi rendszerbe.

Peking célja, hogy az ösztönzésekkel az idei gazdasági növekedést az 5 százalékos cél felé terelje. A kamatvágás mellett szintén fontos lépés volt az előírt tartalékráta (RRR) 50 bázispontos csökkentése, ám az ING elemzői úgy vélik: ez inkább csak hangulatjavító intézkedés. 

Mivel jelenleg nem a hitelezési források okoznak gondot a bankoknak, sokkal inkább a jó minőségű hitelfelvételi kereslet hiánya miatt törhetik a fejüket a hitelezők. Mindenesetre érdekes, hogy Pan Gongsheng nyitva hagyta az ajtót az RRR idei további csökkentése előtt. 

Pekingben meghallhatták az amerikai elemzők hangját

Most az a várakozás, hogy további fiskális intézkedéseket jelenthetnek be, még az október 1-jén kezdődő egyhetes kínai ünnepek előtt. A Reuters értesülései szerint a politikai bizottság döntése alapján 

Kína az idén 2 ezermilliárd jüan (284,43 milliárd dollár) értékű különleges államkötvény kibocsátását tervezi 

az új fiskális ösztönzés részeként. Ennek kapcsán a Capital Economics vezetője, Mark Williams megjegyezte, hogy becslése szerint a csomag 0,4 százalékkal növelné az éves kibocsátást az eredetileg tervezetthez képest. Mint mondta:

 Egy ilyen méretű ösztönzőcsomagnak elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy megközelítsék az 5 százalékos növekedési célt.

Nem véletlen, hogy várhatóan kiegészítik a hét elején bejelentett intézkedéseket, mert a The Wall Street Journal által megkérdezett elemzők azonnal jelezték, hogy bár meglepően határozottak a tervezett lépések, mégsem elegendők, hogy kihúzzák a gödörből a kínai gazdaságot. 

Még mindig sötét a kínai tőzsdék hátsó udvara

Másfél évtizede nem volt ilyen jó hete a kínai tőzsdéknek. Pénteken is tartott a stimulusnak köszönhető bonanza: a hongkongi Hang Seng index 2,64 százalékot, a Shanghai Composite 2,49 százalékot emelkedett. Még a japán Nikkei is pattant 1,66 százalékot. A napokban a világ tőzsdéin is tovagyűrűzött a pekingi hangulat. Drágultak a bányarészvények, emelkedtek a nyersanyagárak, életre kelt a luxusipar. 

Ám a csillogó tőzsdeparkett sem feledteti, hogy a világ második legnagyobb gazdasága erős deflációs nyomással néz szembe

az ingatlanpiac éles visszaesése és a gyenge fogyasztói bizalom miatt, amelyek az egyre feszültebb globális kereskedelmi környezetben rávilágítottak Kína túlzott exportfüggőségére.
Az elmúlt hónapokban a makroadatok sorra az előrejelzések alatt maradtak. Emiatt az elemzők hosszabb távú strukturális lassulástól tartanak. Ezt a meredeken zuhanó augusztusi ipari termelési adatok is alátámasztják. 

Pénzt szórnak a szegényeknek

A kínai gazdaság kakukktojásnak tekinthető a globális topligában. Míg más jelentős gazdaságokban a fogyasztás a bruttó hazai termék (GDP) 50–75 százalékát adja, Kínában csupán a 40 százalékát. Az alacsony fogyasztás és gyenge hitelkereslet miatt 

a befektetők a monetáris politika helyett a fiskális intézkedésekre fókuszálnak.

Ha a kínaiak európai szinten fogyasztanának, akkor a háztartások éves kiadásai 6700 milliárd dollárról 9000 milliárd dollárra ugranának. A különbség a globális kereslet 2 százaléka. Mély gyökeret vert az alulfogyasztás a kínai fiskális rendszerben és a pekingi politikai döntésekben. 

A kínai jövedelmi viszonyok rendkívül egyenlőtlenek, és mivel a gazdagok kevesebbet költenek a jövedelmükből, mint a szegények, ez automatikusan csökkenti a fogyasztást.

Peking most olcsó hitelekkel pörgetné a gazdaságot, emellett egészen 

elképesztő archaikus fogyasztásélénkítő lépésként készpénzt osztanak 

a hátrányos helyzetűeknek, köztük a mélyszegénységben élőknek és az árváknak az október 1-jei nemzeti ünnep előtt. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.