BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szantorinit és Mykonost is törölte nyári kínálatából egy utazási iroda

A túlturizmusra hivatkozva törölte jövő nyári kínálatából a két görög szigetet, Szantorinit és Mykonost az Evaneos utazási platform. A cég döntése azért is figyelemreméltó, mert a görög utak a legkedveltebb célpontok közé tartoznak a cégnél.

Az Evaneos utazási platform 2025-től további értesítésig nem árul nyári utakat Mykonosba és Szantorinire, miután a két görög sziget a tömegturizmus által leginkább veszélyeztetett úti célok közé tartozik.

túlturizmus
Mindennapos tömeg Szantorinin: rontja az utazási élményt és feszültté teszi a helyieket – Fotó: Aris Oikonomou / AFP

A túlturizmus elleni drasztikus, önkorlátozó lépést az utazási platform annak ellenére teszi meg, hogy Görögország az öt legjobb utazási célpontja közé tartozott 2023-ban, és 2024-ben is a legjobb három között lesz. 

Ráadásul 

a nyári görögországi utak több mint 40 százaléka tartalmaz Mykonosra és Szantorinire vezető kirándulást,

vagyis a két sziget teszi ki a foglalások jelentős részét erre a két fontos úti célra – idézi az Evaneos illetékesét a Reise Reporter, melyet a Turizmus.com szúrt ki.

Az Evaneos és a Roland Berger vezetési tanácsadó cég által kidolgozott, úgynevezett túlturizmusindex eredményeinek ismeretében született meg az egyértelmű, a főszezonra kiterjedő intézkedés, ami jó esetben példaértékű lehet az utazási szektor többi szereplője számára.

A túlturizmus index 1-től 5-ig terjedő skálán határozza meg az egyes úti célok érintettségét, négy kritérium alapján.

Ezek az

  • az egy lakosra jutó nemzetközi utazók száma,
  • egy négyzetkilométerre jutó nemzetközi utazók száma,
  • a szezonális koncentráció, valamint
  • az úgynevezett fenntarthatósági érettségi szint, amellyel többek között a turizmus társadalmi és infrastruktúrára gyakorolt hatásait mérik.  

Görögország az értékelés során 4,2-es pontszámot kapott, miután a túlturizmus által különösen érintett nyári úti célok közé tartozik. 

A két görög szigetre irányuló turistaáradat feszültségek forrása, rontja a helyi lakosság életminőségét, miközben

a tömegturizmus áremelkedést és immár vízellátással kapcsolatos problémákat is okoz, ami összességében az utazási élményt is rontja 

az indoklás szerint.

túlturizmus
Meseszép Szantorini, érthetően sokan vágynak oda / Fotó: AFP

Bizonyos úti célok esetében, amelyek már nem képesek megbirkózni a túlturizmussal, az Evaneos különleges intézkedéseket hoz –  idézi Aurélie Sandler, az Evaneos társ-vezérigazgatóját a Turizmus.com.

Felelős cégvezetőként hangsúlyozta: azt szeretnék, ha üzleti modelljük és az, ahogy az utazásokat biztosítják ügyfeleiknek, a fenntarthatóbb turizmuson és az autentikus élményeken alapulna. 

Mindennek jegyében a Kükládok szigetcsoporthoz tartozó Mykonos és Szantorini a főszezonon kívül, tehát április–májusban és szeptembertől novemberig továbbra is szerepelni fog az utaztató kínálatában.

Megelégelte a túlturizmust Görögország, szigorú lépések jönnek

Az athéni kormányt aggasztja a sétahajóval érkező nyaralók nagyszámú beáramlása a turisztikai csúcshónapokban, ezért belépődíjakat vezetnek be. Emellett a szálláshelyekre kivetett klímaválsági adót is megemeli a kabinet. Az intézkedéscsomag a turistaáradat megfékezése mellett a kialakult lakhatási válságot is kezelni kívánja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.