BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Állítják: a román átlagnyugdíj lekörözte a magyart – csakhogy ez sántít

Az igaz, hogy őrült nyugdíjemelés történik Romániában, de az már nem, hogy a román nyugdíjasok jobban is élnének, mint a magyarok. Romániában ráadásul tizenharmadik havi nyugdíj sincs, és adóköteles az öregségi nyugdíj.

Romániában egy év alatt 40 százalékkal emelték az átlagos nyugellátás összegét, míg idehaza átlagosan 9 százalék a plusz – áll a Bankmonitor pénteki közleményében.

Állítják: a román átlagnyugdíj lekörözte a magyart – csakhogy ez sántít / Fotó: Bogdan Vacarciuc / Shutterstock

Román, magyar nyugdíj: de hol élnek jobban?

Egy évvel ezelőtt teljesen világos volt a helyzet, a magyar nyugdíjrendszer ellátottjai több pénzből éltek, mint Romániában élő társaik: 2023 októberében az öregségi nyugdíjak átlagos összege Magyarországon 210 900 forint volt. A magyar nyugdíj ráadásul teljes egészében adómentes juttatás, továbbá a 13. havi nyugdíjnak köszönhetően egy évben 13 alkalommal (februárban duplán) érkezik.

Ezzel szemben Romániában tavaly októberben 2249 lej (akkori árfolyamon kb. 174 500 forint) volt az átlagos öregségi nyugdíj. Azonban ez bruttó összeg, még adó is terheli: a román nyugdíjakból a 2000 lejt meghaladó rész 10 százalékát adóként be kellett fizetni, így a román átlagnyugdíjas valójában csak nettó 2224 lejt (kb. 172 600 forintot) tudott zsebre tenni. Továbbá keleti szomszédunknál nem létezik az állandó 13. havi nyugdíj intézménye, azaz a romániai nyugdíjasok alapesetben csak évi 12 alkalommal részesülnek juttatásban.

A 2024-es évben viszont Romániában januárban 13,9 százalékkal emelkedett az átlagnyugdíj. Majd egy nagyszabású nyugdíj-újraszámítási eljárás következtében szeptemberben újabb csaknem 22 százalékkal megtoldották azt, így 3127 lejre nőtt az átlagos öregségi nyugdíj összege. A két emelés együttesen azt eredményezte, hogy Romániában egy év leforgása alatt hajszál híján 40 százalékkal nőtt a bruttó átlagnyugdíj, az viszont nem változott, hogy továbbra is adóköteles. A bruttó 3127 lejes átlagnyugdíjból kb. 113 lejt levonnak adó formájában, így 3014 lejt kapnak kézhez az átlagnyugdíjban részesülők. Ez a szeptemberben mért átlagos árfolyamon (79,38 forint) átszámítva nettó 239 300 forintos juttatásnak felel meg.

Magyarországon 2023 novemberében 3,1 százalékos nyugdíjemelést kaptak a jogosultak, majd idén januárban a tervezett inflációval megegyező mértékű 6 százalékot emeltek. Így egy év alatt 10,7 százalékkal, 233 500 forintra nőtt az átlagos öregségi nyugdíj. Vagyis a számok azt mutatják, hogy 2024 szeptemberében a nettó román átlagnyugdíj lehagyta a magyart, igaz, minimálisan, nagyjából 5800 forinttal. Az viszont további plusz, hogy 2000 lejről 3000 lejre növekszik az adómentes nyugdíjrész összege ettől a hónaptól.

Csakhogy ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a román nyugdíjas több nyugdíjat kap a magyarnál. Visszatekintve az elmúlt 12 hónapra ugyanis vaskos előnyben vannak a magyar nyugdíjasok, ugyanis ők a 13. havi juttatással együtt 2,97 millió forintot kaptak, míg romániai társaik 2,33 millió forintnyi lejt. Tehát a különbség jókora.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.