BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Arnault

A Red Bull-lal vesz közösen focicsapatot Európa leggazdagabb embere

Az LVMH és a Red Bull megvásárolja a jelenleg a francia másodosztályban szerénykedő Paris FC-t. Bernard Arnault, Európa leggazdagabb embere tovább bővíti sportbirodalmát.

Az LVMH luxuskonszern többségi tulajdonosa, Bernard Arnault családja összefogott a Red Bull-lal, hogy átvegye a francia labdarúgás másodosztályában szereplő Paris FC-t. A luxusmilliárdos ezzel tovább bővíti a sportbefektetéseit. 

Arnault
Bernard Arnault focicsapatot is vesz a Forma–1-es gigabiznisz után / Fotó: AFP

Arnault és öt felnőtt gyermeke, akik mindannyian operatív szerepet töltenek be a luxuscsoporton belül, többségi részvényesek lesznek egyik holdingvállalatukon keresztül a Red Bull mellett – közölte két, a megállapodást közvetlenül ismerő személy a Financial Times című lappal. (Az Arnault-fiúk közül Antoine a luxuscsoport kommunikációs vezetője és a Christian Dior SE holdingtársaság vezérigazgatója. Frédéric az LVMH óragyártási részlegét vezeti, és a Financière Agache, egy másik családi holding ügyvezető igazgatóhelyettese.) 

Az Arnault-család is beszállt a sportbizniszbe 

Az üzlet feltételei szerint – amelyek egyelőre még nincsenek kőbe vésve – Pierre Ferracci, a Paris FC elnöke és többségi tulajdonosa 2027-ig 30 százalékos részesedéssel rendelkezik majd –, ezt követően tervezi a kiszállást. Az Arnault család 55 százalékos részesedést szerez a klubban, majd néhány éven belül megvásárolják Ferrari maradék részvényeit. 

A Red Bull 15 százalékot kap.

Az üzletről először a L’Équipe sporthírportál számolt be.

Az LVMH a múlt héten jelentette be, hogy 10 éves szerződést kötött a Formula–1-gyel (F1), továbbá az idei nyári párizsi olimpiai játékok egyik kiemelt szponzora volt. A luxusbirodalom sportbefektetései egy szélesebb globális trendbe illeszkednek. A luxuscégek igyekeznek sportcsapatokhoz, sportklubokhoz és sztárokhoz kapcsolódni, hogy egyre szélesebb közönséggel teremtsenek kapcsolatot.

Red Bull: folyamatos a terjeszkedés a sportban

A Red Bull két F1-es versenycsapat és több futballklub tulajdonosa, de kacérkodik az amerikai profikosárlabda-ligába, az NBA-be való beszállással is. Az osztrák székhelyű vállalat szerdán felvette Jürgen Kloppot, a Liverpool korábbi menedzserét, ő fogja össze az italgyártó focicsapatait. A Red Bull májusban kisebbségi részesedést szerzett az angol másodosztályú Leeds United labdarúgóklubban, és ezzel kiegészítette az Egyesült Államokban, Brazíliában, Ausztriában és Németországban működő csapatokból álló portfólióját. 

Az italgyártó másfelé is terjeszkedne, egy horvát napilap szerint felvették a kapcsolatot Mészáros Lőrinccel a horvát élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő NK Osijek megvásárlásáról. Az osztrák vállalat az eszéki focicsapattal együtt megvenné a nyolcvanmillió eurós beruházás részeként, magyar befektetők és a magyar állam finanszírozásával megvalósuló stadiont, az Opus Arénát is.

A 75 éves Arnault, akinek családja az LVMH 48 százalékát birtokolja, a Bloomberg szerint 191 milliárd dollárra becsült személyes vagyonnal rendelkezik. A Red Bull bevételei 2023-ban több mint 10,5 milliárd eurót tettek ki, ami 9 százalékos növekedés az előző évhez képest. 

Egy sikercsapat kevés Párizsnak

A párizsi klub tulajdonosváltása a francia foci számára üdvözlendő hír lenne, talán segítene feltornázni a mélyponton lévő médiabevételeket. 

  • Párizst jelenleg egyetlen klub, az állami támogatású Qatar Sports Investments tulajdonában lévő Paris Saint-Germain uralja, amely az elmúlt hét szezonban hatszor nyerte meg a francia bajnokságot. 
  • Londonban az Arsenal, a Chelsea és a Tottenham csatázik a Premier League-ben, 
  • szintén ott vitézkedik a a Manchester City és a Manchester United. 
  • Milánó az AC Milannal és az Internazionaléval büszkélkedhet. 
    Bahrein állami vagyonalapja 2020-ban 20 százalékos részesedést szerzett a Paris FC-ben, de a klub továbbra is a francia másodosztályban szerénykedik. Az idei szezonban eddig lejátszott nyolc mérkőzés után azonban a tabella élén áll, ami reményt ad arra, hogy feljusson a legjobbak közé. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.