BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csődhelyzet: most még megúszta Európa legnagyobb akkugyártója

A Northvolt az elektromos autók iránti kereslet csökkenése és az ázsiai riválisok miatt került válságba, a cég a talpon maradásért küzd. Úgy tűnik, hogy a részvényesek nem hagyják csődbe menni a svéd vállalatot.

A legnagyobb európai akkugyártónak számító Northvoltnak sikerült 300 millió dollárt (110 milliárd forint) összegyűjtenie, ezzel a svéd cég egyelőre elkerülheti az összeomlást. A Bloombergnek névtelenségüket kérő források elárulták: a részvényesek többsége vállalta, hogy pénzt ad a bajba jutott vállalatnak.

Northvolt
 Bajban a Northvolt, de a csődöt egyelőre megússza / Fotó: Northvolt

A Northvolt az elektromos autók iránti kereslet megzuhanása és az olcsóbb termékeikkel piacot szerző ázsiai akkumulátorgyártók európai expanziója miatt került likviditási válságba. Ehhez nagyban hozzájárult a BMW, miután a német cég az év elején visszamondott egy kétmilliárd eurós akkumulátorrendelést.

A BMW halálos csókja után még többen jelezték megrendeléseik csökkentését, köztük a Volvo és a Volkswagen is, mivel az elektromos autók iránti európai kereslet nagymértékben visszaesett. Másfél hete a hitelcsatornák eldugulására és a megrendelések elmaradására hivatkozva takaréklángra állította termelését, megnyirbálja beruházásait és ötödével csökkenti dolgozói számát, 1600 főt bocsát el. 

Ugyan a Northvolt nemrég még a tőzsdére lépést tervezgette, de ezt a forrásgyűjtő lehetőséget is elvetette, a várható ramaty értékeltségre és a nagy megfelelő körülményekre hivatkozva. A vállalat szeptember elején már megtette az első megszorító lépéseket: leállította termelését a legnagyobb gyárában, a Northvolt Ettben, amely az északi sarkkörnél fekvő Skelleftea város közelében található.

Ezenkívül eladta svédországi tervezett katódgyárának területét, és szakmai partnereket keresett lengyelországi gyárainak üzemeltetéséhez. A Northvolt a tavalyi évet 1,2 milliárd dollár veszteséggel zárta, ez a megelőző évi mínusznak a hatszorosa volt. A társaság tulajdonosi körében a legutóbbi éves jelentés szerint ott van

  • a Volkswagen (21 százalék),
  • a Goldman Sachs alapkezelője (19,2 százalék),
  • a Vargas Holding (7,2 százalék),
  • a Rocarma Consulting (6,7 százalék),
  • a dán ATP nyugdíjpénztár (5,1 százalék),
  • a brit Baillie Gifford alapkezelő (4,8 százalék),
  • a 4 to 1 Investments befektetési alap (3,5 százalék),
  • a BMW (2,8 százalék)
  • és az IKEA-hoz köthető Stichting IMAS alapítvány (2,4 százalék).

Nem részvényes és nem is lesz az a svéd állam, ezt Ulf Kristersson miniszterelnök bő három hete jelezte, mondván: szóval és tettekkel is támogatják a zöldtechnológiák fejlesztését és alkalmazását, de se tulajdonrész-vásárlásra, se hitelnyújtásra ne számítsanak tőlük.

Kicentizték: befizette az adót a csőd elől menekülő akkumulátorgyártó

Októberben is befizette az adót a pénzügyi gondokkal küzdő svéd akkumulátorgyártó, a Northvolt, összhangban a cég múlt heti kommunikációjával, miután kérdések merültek fel, hogy képes-e ezt megtenni.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.