BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Enyhén nőtt az európai kiskereskedelmi forgalom

Augusztusban a várakozásoknak megfelelő mértékben nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben és az Európai Unióban, bár a német adat hiányzik.

Az Eurostat nem végleges adatai szerint augusztusban az előző havihoz képest a szezonálisan kiigazított kiskereskedelmi forgalom volumene 0,2 százalékkal nőtt az euróövezetben és 0,3 százalékkal bővült az EU-ban. Éves szinten az euróövezetben a várt mértékben, 0,8 százalékkal emelkedett, az EU-ban pedig 1 százalékkal növekedett.

FRA-PARIS-SUPERMARKET
Alig nőtt a kiskereskedelmi forgalom az öreg kontinensen / Fotó: AFP

Az euróövezetben az élelmiszerek, italok és dohánytermékek kiskereskedelmi volumene 0,2 százalékkal, a nem élelmiszertermékeké pedig 0,3 százalékkal volt magasabb a júliusinál, miközben az üzemanyagok értékesítése 1,1 százalékkal nőtt. 

Az Európai Unióban az élelmiszerek, italok és dohánytermékek kiskereskedelmi volumene 0,1 százalékkal, a nem élelmiszertermékeké 0,3 százalékkal volt magasabb a júliusinál,

miközben az üzemanyagok értékesítése 1 százalékkal emelkedett.

Az előző hónapban, júliusban a kiskereskedelmi forgalom volumene az euróövezetben stagnált, az EU-ban 0,1 százalékkal nőtt egy hónap alatt. Éves szinten a legnagyobb mértékű bővülést Luxemburg produkálta 17,3 százalékkal, a törpeállamot Románia (8,9 százalék) és Horvátország (5,7 százalék) követi.

Magyarországon 4,1 százalékot mért az Eurostat. A hivatal a legnagyobb mértékű visszaesést Észtországban regisztrálta, a balti államban 2,7 százalékkal csökkent a forgalom. Érdemes megemlíteni, hogy Európa legnagyobb gazdasága, Németország később közli az adatokat.

Csökkent az első három negyedévben a német autók gyártása, de szeptemberben már nőtt

Az év első kilenc hónapjában csökkent a Németországban gyártott és forgalomba helyezett személygépkocsik száma. A német autók exportja viszont nőtt. Átlagon felüli mértékben csökkent az elektromos autók eladása Németországban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.