BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európa utolsó reménysége: a mesterséges intelligencia pörgetheti az öreg kontinens gazdaságát

Európán belül Svédország biztosítja a legjobb környezetet az induló mesterségesintelligencia-cégek számára.

Az, hogy hová települnek a startupok , meghatározó, ugyanis az induló vállalkozások lenyűgöző, 1127 százalékos bevételnövekedést értek el – amiből első körben az adott társaságnak otthont adó ország részesül. Az AI piaca globálisan évente 30-40 százalékkal növekedhet, így érdemes odafigyelni a mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalkozásokra, mert nagy jövő előtt állnak – írja az Euronews.

MI Mesterséges intelligencia sap eu Ai,Generate,Concept.,Artificial,Intelligence,Content,Generator,Tool.,Computer,Chip
Nem nyeri, de nincs rossz helyzetben Európa az AI-startupokért folytatott versenyben / Fotó: Shutterstock

Erős a verseny

Bár jelenleg minden kétséget kizáróan a legtöbb startup cég az Egyesült Államokba megy, 

egyes európai országokat is startup-hotspotnak tekintik. 

A generatív mesterséges intelligencia technológia, amely új szöveget vagy videót generál, mellett a gyorsabb termékfejlesztést is lehetővé teszi, egy virágzó piac. Globálisan több mint 130 milliárd euróra becsülték 2023-ban, és abban mindenki egyetért, hogy ennek növekedése gyorsulni fog a következő években.

A Stanford Egyetem legfrissebb mesterségesintelligencia-jelentése megjegyzi, hogy 2023-ban a legtöbb magánbefektetés, 62,5 milliárd euró, az Egyesült Államokban történt, ezt követi Kína (7,3 milliárd euró). Az EU és az Egyesült Királyság együtt 9 milliárd euró értékű beruházást eszközölt. Ugyanakkor tavaly világszerte több mint 40 százalékkal nőtt az új AI-cégek száma.

Európának éreznie kell a változás szelét

A Stanford Egyetem rangsorolta azokat az országokat, amelyek „mesterségesintelligencia-paradicsomok”, azaz kedvező a klíma a startupok számára, de a magánbefektetők is könnyedén megtalálják számításaikat, illetve a kutatás-fejlesztési is előtérben van.

Az országok ranglistáját az Egyesült Államok vezeti, második Szingapúr, a harmadik pedig Svédország.

Svájc – szintén favorit

Svájc is előkelő helyen végzett. Az üzleti környezet növelte a semleges ország pontszámát, így összességében, éppen lecsúszva a dobogóról a negyedik lett.

Németország is magas pontszámot ért el, de az üzleti környezet kevésbé barátságos, és finanszírozás is valamivel kevésbé kedvező ott, így Európa legnagyobb gazdasága a hatodik helyen áll.

Spanyolország szintén elismert üzleti környezete, és az induló vállalkozások helyzetének köszönhetően, így Németországnál, illetve Franciaországnál is előrébb került. A franciáknál összesen 10,4 milliárd dollár magán AI-befektetés van, és itt található a legtöbb újonnan finanszírozott mesterségesintelligencia-vállalat az EU-ban. Ugyanakkor a franciáknál a mesterséges intelligenciához kapcsolódó munkaerő-felvétel csökkent.

Using,Ai,To,Generate,Business,Ideas.,Artificial,Intelligence,Tool,Help, MI, startup, A mesterséges intelligencia szerepe is hatalmas a kereskedő algoritmusok előretörésében / Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock

Nagyot nyerhet Európa

A McKinsey & Company globális vezetési tanácsadó cég szerint a generatív mesterséges intelligencia 575,1 milliárd dollárral  növelheti az európai gazdaságot, ami a német GDP egytizede. 

Ugyanakkor a lehetőségek teljes kiaknázásához az európai cégeknek és szervezeteknek a mostaninál jobban kell alkalmazniuk  mesterséges intelligenciát, mert most Európa, csak az AI félvezető berendezések alkalmazása területén vezet. A jelentés szerint  

a kontinens kevesebb mint 5 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a nyersanyagok, a félvezető-tervezés, valamint a felhő-infrastruktúra és szuperszámítógépek terén. 

Ennek megváltoztatására idén januárban az Európai Bizottság mesterséges intelligencia innovációs csomagot indított a kis- és közepes cégek támogatására.

Összességében a McKinsey jelentése az AI-befektetések további növelését javasolja, elsősorban az egészségügy és a védelmi iparágak területén, valamint olyan programok elindítását, amelyek a munkaerő átképzését és a tehetségek megtartását célozzák. 

Nem mellékes a versenyképes energiaárak elérése sem, ugyanis az AI várhatóan megnöveli az adatközpontok energiaigényét, amely az évtizedvégére a teljes fogyasztás akár 5 százalékát is kiteheti.

 A mesterséges intelligencia jó kihasználása esetén akár évi 3 százalékot is hozzáadhat Európa termeléséhez.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.