BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Residents On Florida's West Coast Prepare For Hurricane Milton
ST. PETERSBURG, FLORIDA - OCTOBER 07: People fill sandbags as the state prepares for the arrival of Hurricane Milton on October 07, 2024 in St. Petersburg, Florida. Milton, which came just after the recent catastrophic hurricane Helene, has strengthened to a Category 5 storm as it approaches Florida’s Gulf Coast and is expected to make landfall midweek.  (Photo by Spencer Platt/Getty Images) Milton hurrikán

Florida bezárt, várja a Milton hurrikánt - több millióan kerülnek veszélybe

Lezárják a repülőtereket Florida középső részén. A Milton hurrikán ugyan gyengülni fog, mire partot ér, a gazdasági károk így is horribilisek lehetnek.

A Milton hurrikán 5-ös erősségűvé vált a Mexikói-öböl fölött, és bár az előrejelzések szerint 3-as erősségűre gyengül, mire partot ér Florida középső részén, a hatásai így is katasztrofálisak lesznek.

Major IT Outage Grounds Flights And Impacts Businesses Globally
ORLANDO, FLORIDA - JULY 19: Passengers wait on long queues at check-in counters due to the global communications outage caused by CrowdStrike at Orlando International Airport on July 19, 2024, in Orlando, Florida. Businesses and airlines worldwide continue to be affected by a global technology outage attributed to a software update administered by CrowdStrike, a cybersecurity firm whose software is used by various industries around the world.  (Photo by Miguel J. Rodriguez Carrillo/Getty Images) Milton hurrikán
Az utolsó gépek indulnak Florida középső részéről, mielőtt a Milton hurrikán miatt lezárják a repülőtereket / Fotó: Miguel J. Rodriguez Carrillo / Getty Images

Sokan légi úton próbáltak meg menekülni előle, de erre már nem sok idejük van. A United Airlines Holdings összes Tampából, Orlandóból, Fort Myersből és Sarasotából induló járataira elkelt minden jegy, ami 25 ezer utast jelent, és egyes járatokra a megszokottnál nagyobb gépeket állítottak üzembe, hogy minél több embert biztonságos helyre szállítsanak.

Helyi idő szerint szerda reggel nyolc órától (magyar idő szerint délután kettőtől) azonban 

lezárják a tampai, a Fort Meyers-i, valamint az orlandói repülőteret is,

amely az Egyesült Államok hetedik legforgalmasabb légikikötője.

Leáll az üzemanyag-ellátás a Milon hurrikán miatt

Bajban vannak azok is, akik autóval próbálnak meg az utolsó pillanatban menekülni, egyre több benzinkút fogy ki ugyanis az üzemanyagból, és a helyzet csak romlani fog. A Reuters tudósítása szerint ugyanis az energetikai vállalatok kedden elkezdték leállítani a tampai vezetékeket és üzemanyag-elosztó termináljaikat leállítását. A vezetéküzemeltető Kinder Morgan leállította a Central Florida Pipeline rendszerét, két kis vezetéket, amelyek benzint, dízel és más üzemanyagokat szállítanak Tampából Orlandóba.

NAPLES:Florida Residents Prepare For Hurricane Milton Milton hurrikán
A Milton hurrikán érkezése előtt sok kútnál elfogyott az üzemanyag / Fotó:  Joe Raedle / Getty Images

A maradóknak nehezebb lesz beszerezni a legszükségesebbeket, bezárnak vagy módosított nyitva tartással működnek a nagy kiskereskedelmi hálózatok, így a Target és a Kohls üzletei. Bezárt Florida három ikonikus élményparkja, köztük a Walt Disney World, amelyet sok kritikai ért, hogy hétfőn és kedden még fogadott látogatókat.

Az AP amerikai hírügynökség emlékeztetett, hogy 

Orlando térsége a leglátogatottabb turistalátványosság az Egyesült Államokban,

mert a Disney World mellett itt található a Universal Orlando Resort és a SeaWorld is, amelyek csak tavaly 74 millió embert vonzottak.

Október az egyik turista-csúcsszezon

Ráadásul október az egyik csúcsszezon a Halloween témája programok miatt. A Universal Orlando egyelőre csak szerdára és csütörtökre mondta le a „Halloween Horror Nights” rendezvényét, de kérdés, hogy mikor rendezhetik a következőt, ha a Milton valóban olyan nagy pusztítást végez majd, mint amilyenre számítanak.

Residents On Florida's West Coast Prepare For Hurricane Milton
ST. PETERSBURG, FLORIDA - OCTOBER 07: People fill sandbags as the state prepares for the arrival of Hurricane Milton on October 07, 2024 in St. Petersburg, Florida. Milton, which came just after the recent catastrophic hurricane Helene, has strengthened to a Category 5 storm as it approaches Florida’s Gulf Coast and is expected to make landfall midweek.  (Photo by Spencer Platt/Getty Images) Milton hurrikán
Akik nem menekültek el, azok készülnek a Milton hurrikán érkezésére / Fotó: Spencer Platt / Getty Images

Az eddigi hurrikánok után viszonylag gyorsan újra megkezdték a működést, és most is ezt ígérik. A Charley 2004-es pusztítása után például a Disney World járművei egy órán belül, a koromsötét éjszakában elkezdték a kidőlt fák eltakarítását és az utak megtisztítását.

Súlyosak lehetnek a károk

A Milton hurrikán azonban az előrejelzések szerint különlegesen veszélyes lesz, olyan, amilyenre évszázadonként csak egyszer van példa. Nem csupán az emberélet veszélyezteti, a gazdasági kárai is roppant súlyosak lehetnek, különösen, mivel nem egészen két hete pusztított többek között Floridában is a Helene.

Az előrejelzések szerint a károk összege meghaladhatja az ötvenmilliárd dollárt, de a Wall Street-i elemzők legrosszabb forgatókönyve alapján elérheti a 175 milliárd dollárt is Tampa és a 70 milliárdot Fort Meyers térségében. (Egy dollár 364,8 forint.)

On heels of Helene, storm Milton expected to strengthen into major hurricane and slam Florida
A worker boards a window in Tampa, Florida, on October 8, 2024, ahead of Hurricane Milton's expected landfall. Milton regained power on October 8 to become a Category 5 storm with maximum sustained winds of 165 mph (270 kph) as it barrels towards west-central coast of Florida forecast to make landfall late October 9, according to the National Hurricane Center. (Photo by Miguel J. Rodriguez Carrillo / AFP) Milton hurrikán
Bezárnak a boltok, bedeszkázzák az ablakokat / Fotó: Miguel J. Rodriguez Carrillo / AFP

Összehasonlítási alapért a szakértőknek nem is kell messzire a múltba nézniük: a 4-es erősségű Ian hurrikán két éve Fort Meyers közelében ért partot és több mint ötven milliárd dolláros kárt okozott. A Ian azonban húszévente egyszer előforduló hurrikán volt csak, emlékeztetett a CNBC.

Elpusztulhatnak a citrusültetvények

A Milton előtt a Helene volt az idei szezon legerősebb hurrikánja, amely nem egészen két hete szintén Floridában ért először partot. A Helene a Moody’s legfrissebb becslése szerint 8–14 milliárd dollár közötti biztosított kárt okozott, a legtöbb érintett térségben élőnek azonban nem volt vízkár elleni biztosítása, vagyis a teljes károk összege ennél sokkal magasabb lesz.

A Milton esetleges kárait azonban a cég még nem becsülte meg. A szél és a víz azonban várhatóan nagy pusztítást végez majd többek között a floridai citrusültetvényeken, amelyeket az utóbbi évtizedekben egyébként is megtizedelt a sárgasárkány-kór.

On heels of Helene, storm Milton expected to strengthen into major hurricane and slam Florida
Cars drive east out of Naples, Florida, towards Miami on October 8, 2024, as Hurricane Milton approaches. Milton regained power on October 8 to become a Category 5 storm with maximum sustained winds of 165 mph (270 kph) as it barrels towards west-central coast of Florida and is forecast to make landfall late October 9, according to the National Hurricane Center. (Photo by Chandan Khanna / AFP) Milton hurrikán
Milliók számára adták ki az evakuálási parancsot / Fotó: Chandan Khanna / AFP

Fennakadások várhatóak a kikötőkben is. A CBS News tudósítása szerint még a Tampától jóval délre fekvő Key West kikötőjét is lezárták a Milton érkezésére várva, a sziget egyik legfőbb bevételét jelentő séta- és luxushajók most nem állnak meg ott. További gond, hogy menet közben tornádókat gerjeszthet a félsziget központi és déli részén.

Az egyetlen szerencse a szerencsétlenségben, hogy 

a Helene hurrikánnal ellentétben a Milton átszáguld Florida közepén, így a szomszédos szövetségi államokra kisebb veszélyt jelent.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.