BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Romlott a helyzet Franciaországban – ezt többen észrevették

Egyre nagyobb a kockázata annak, hogy a francia kormány nem hajtja végre a vártnál tartósan magasabb költségvetési hiányok kialakulásának és az adósságtűrő képesség romlásának megakadályozásához szükséges intézkedéseket. A Moody's valószínűnek tartja, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért államháztartási hiány az idén meghaladja a 6 százalékot Franciaország esetében.

Negatívra rontotta az eddigi stabilról Franciaország elsőrendű „Aa2” államadós-besorolásának kilátását a Moody's Ratings.

Franciaország, Moody's, hitelminősítő
Franciaország: egyre nagyobb a kockázata, hogy a kormány nem hajtja végre a várt intézkedéseket / Fotó: AFP

A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett döntés indoklásában kiemelte: egyre nagyobb a kockázata annak, hogy a francia kormány nem hajtja végre a vártnál tartósan magasabb költségvetési hiányok kialakulásának és az adósságtűrő képesség romlásának megakadályozásához szükséges intézkedéseket. 

  • Az államháztartási helyzet máris a Moody's várakozásánál nagyobb mértékben romlott, és 
  • a francia szuverén adósprofilt terhelő kockázatokat még tovább növeli a politikai és az intézményi környezet, amely 
  • nem kedvez a költségvetési mérleg tartós javulását szolgáló szakpolitikai lépések megtételének 

– fogalmaz indoklásában a hitelminősítő. 

A Moody's közölte: 

valószínűnek tartja, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért francia államháztartási hiány az idén meghaladja a 6 százalékot. 

A francia kormány 2025-ben 5 százalékra kívánja csökkenteni a deficitet, de ennek elérése az ehhez szükséges költségvetési konszolidáció puszta mérete miatt valószínűtlen – áll a Moody's elemzésében. 

Két hete egy másik nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings is negatívra rontotta az addigi stabilról Franciaország elsőrendű „AA mínusz” államadós-besorolásának kilátását. 

A lépést a Fitch is azzal indokolta, hogy 

a francia államháztartási hiány az eddig vártnál számottevően magasabb lesz, és ez jelentősen emeli a hazai össztermékhez mért államadósságrátát is a következő években. 

A Fitch Ratings várakozása szerint a GDP-arányos francia államháztartási deficit az idén 6,1 százalékra emelkedik, vagyis jelentősen meghaladja a francia kormány és a Fitch egybehangzó eddigi előrejelzésében szereplő 5,1 százalékot. 

A rontott deficitelőrejelzés fő okai között említette a hitelminősítő, hogy a nyári soron kívüli parlamenti választások miatt az áprilisban meghirdetett stabilitási program konszolidációs intézkedéseit nem hajtották végre maradéktalanul. 

A Fitch felülvizsgált prognózisa szerint ebben a környezetben a francia államadósságráta 2026 végére eléri a hazai össztermék 116,3 százalékát. Ez több mint a kétszerese lenne a Fitch listáján „AA” sávban szereplő szuverén adósok prognosztizált mediánjának.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.