BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hihetetlen, uniós pénzből irtja ki szőlőit Franciaország

Világszerte elfordulnak a bortól az emberek. Franciaország ezért hektáronként 4 ezer eurót ad azoknak a gazdáknak, akik felszámolják a szőlőjüket.

Miután világszerte csökkenőben van a borfogyasztás, a világ első számú termelője, Franciaország 120 millió eurónyi uniós forrást szerzett annak érdekében, hogy csökkentse a szőlő termőterületét.

A,Glass,Of,White,Wine,Sits,On,A,Rustic,Table, bor
Hiába világhírű a francia bor, hanem isznak belőle eleget / Fotó: Shutterstock

Az Európai Bizottság 4 ezer eurós összeget hagyott jóvá hektáronként a szőlőtermelés végleges felszámlására a francia agrártárca közleménye szerint, ami azt jelenti, hogy 30 ezer hektárral mérséklődhet a francia termőterület, ami a Bloomberg számításai alapján a teljes terület 4 százalékát jelenti.

Ezer sebből vérzik a francia bortermelés

A francia agrártárca szerint a borágazat helyzete aggasztó, mivel a klímaváltozás miatt nagyot zuhant a szüret várható eredménye, míg a változó alkoholfogyasztási szokások miatt csökkenő kereslet erős versenytársak megjelenésével is társul.

A globális borfogyasztás továbbra is csökkenőben van, ám a termelés is 60 éves mélypontra esett tavaly. A kaotikus időjárás és a fogyasztói preferenciák változása pedig világszerte gondot okoz a bortermelőknek. Franciaországban 789 ezer hektáron termesztenek szőlőt a tárca adatai szerint, ami a globális termőterület 11 százaléka.

Az idén várhatóan 40-43 millió hektoliter bor készülhet az országban, ami elmarad a tavalyi 48 millió hektoliteres értéktől, de az elmúlt 5 év átlagától is.

A finanszírozás azonnali segítséget jelent a piaci válság árnyékában, miközben hozzájárul a termelés új egyensúlyának megtalálásához is a kereslet függvényében – közölte a francia minisztérium.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.