BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Travels In Europe hongkong

Adócsökkentéssel csábítaná vissza a bulizókat Hongkong

A koronavírus és a lakosság elmenekülése miatt kiürültek a város egykor tömött utcái. Hongkong ezért jelentősen lecsökkentené a szeszes italok árát, hogy újjáélessze a város gyengélkedő éjszakai életét.

Hongkong főkormányzója bejelentette szerdán, hogy csökkentik a szeszes italok vámját a Kínához tartozó különleges közigazgatási területen, mert a nagy nemzetközi versenyben az ázsiai pénzügyi központ szeretné visszaszerezni régi hírnevét az éjszakai élet és az éttermek területén is.

Travels In Europe hongkong
Hongkong adócsökkentéssel mentené meg az éjszakai életet / Fotó: NurPhoto via AFP

John Lee a törvényhozásban elmondott évértékelő beszédében bejelentette, hogy a 200 hongkongi dollárnál drágább import beszerzési árú, és több mint 30 százalékos alkoholtartalmú szeszes italok vámját szerdától kezdve a 100 százalékosról 10 százalékosra csökkentik.

A kormányzó reményei szerint ez segíti majd a logisztikai, a raktározási, az idegenforgalmi és a magas színvonalú vendéglátóipari vállalkozásokat.

Beszélt arról, hogy még több tehetős bevándorlót szeretnének a városba vonzani, ezért felülvizsgáltatták a jelenlegi rendszert, amelyben azok a külföldiek kaphatnak tartózkodási engedélyt, akik legalább 30 millió hongkongi dollárt – 1,4 milliárd forint – fektetnek be meghatározott szektorokban.

Ebben az új, kibővített beruházási migrációs programban az előírt 30 millió hongkongi dollár egy részét vagy egészét legalább 50 millió hongkongi dollár értékű lakóingatlanokba is be lehetne majd fektetni.

Lee ígéretet tett arra is, hogy a várost a felsőoktatás egyik nemzetközi központjává teszik, ösztöndíjakat kínálnak a külföldi diákoknak, és lépéseket tesznek az olyan piacok fejlesztésére, mint az idősgondozás, a magánrepülőgépek közlekedtetése és a drónok használata.

Hongkongból az utóbbi években tömegesen vándoroltak ki a középosztálybeli állampolgárai, ami miatt csökkent a lakossági kereslet az áruk és a szolgáltatások iránt. 

A folyamatnak több oka volt: a Covid-járvány, a 2020-ban bevezetett hongkongi nemzetbiztonsági törvény és általában a lakosság életstílusának megváltozása. Sok hongkongi ma már elsősorban a kontinentális Kínában tölti a hétvégéket az alacsonyabb árak és a szélesebb körű szórakozási lehetőségek miatt. Hivatalos adatok szerint Hongkong éjszakai bárjainak bevétele 2024 első felében mintegy 28 százalékkal csökkent 2019 azonos időszakához képest.

Kínai turistákkal turbózzák fel a hongkongi gazdaságot, nem is eredménytelenül

A hongkongi pénzügyi vezetés a várhatóan kedvező növekedési adatok dacára is mind több kínai látogató becsalogatásával próbálja gyorsítani a GDP bővülését.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.