BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Coupons May 23
Nőtt az amerikai személyes fogyasztási kiadások (PCE) árindexe, ami mutatja az inflációt.

Lélektani határ alá esett az infláció az eurózónában, de nagy ára volt

Örülhet az EKB, két százalék alá esett a pénzromlás üteme. Az infláció lassulása miatt pedig úgy dönthet az eurózóna jegybankja, hogy újabb kamatcsökkentést hajt végre.

Az eurózóna inflációja szeptemberben 2021 közepe óta először csökkent 2 százalék alá, ami megerősítette az Európai Központi Bank (EKB) e havi kamatcsökkentése mellett szóló, már amúgy is szilárd érveket, úgy tűnik, az elszabadult árnövekedés megfékezéséért folytatott hároméves küzdelem a végéhez közeledik. Más kérdés, mi volt az ára: az éves gazdasági növekedés az euróövezetben már több mint egy éve szinte leállt, aminek Magyarország is fizeti a hatásait. Az alacsonyabb kamatok ráférnek az európai gazdaságra.

Coupons May 23
Nőtt az amerikai személyes fogyasztási kiadások (PCE) árindexe, ami mutatja az inflációt.
Lélektani határ alá esett az infláció az eurózónában, megágyazva az újabb kamatvágásoknak / Fotó: Getty Images

Az Eurostat keddi előzetes adatai szerint elsősorban a csökkenő energiaköltségek és a visszafogott termékárak miatt szeptemberben éves szinten 1,8 százalékra mérséklődött az infláció az augusztusi 2,2-ről, szemben a piac által várt 1,9 százalékkal. 

 

Havi szinten az euróövezeti fogyasztói árindex 0,1 százalékkal csökkent az előzetes becslések alapján, ami 2024 januárja óta az első csökkenés lenne.

A pénzromlás ütemének lassulását elsősorban az energiaárak jelentős visszaesése, valamint a szolgáltatások inflációjának gyengülése segítette elő, míg az élelmiszerek, az alkohol és a dohányáruk tovább drágultak.

Az EKB számára szintén kiemelten fontos, az élelmiszerek és az energia nélkül számított maginflációs ráta eközben 2,7 százalékra lassult az elemzők által várt 2,8 százalék helyett.

A euróövezet legnagyobb gazdaságai közül 

  • Németországban
  • Franciaországban, 
  • Olaszországban 
  • és Spanyolországban is lassult az infláció.

Az EKB júniusban és szeptemberben már csökkentette az alapkamatot, és Christine Lagarde, a pénzintézet elnöke hétfőn jelezte, hogy a kedvező árfolyamokra tekintettel és az inflációs adatok függvényében még ebben a hónapban újabb kamatcsökkentésre kerülhet sor.

Már nem „kapzsi vadállat” az infláció, de azért óvatosnak kell maradni

Joachim Nagel, a Bundesbank elnöke szerint az Európai Központi Bank döntéshozóinak ébernek kell maradniuk még akkor is, ha a fogyasztói árak növekedése a jövő év végére 2 százalékra lassul.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.