BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Betalált az ösztönzés, azonnal felpörgött Kínában a lakáspiac

Több mint 50 városban vezettek be az ingatlanpiac fellendítését célzó intézkedéseket, miközben több mint 1000 ingatlancég közel 2000 fejlesztése vett részt a kedvezményes akciókban. Az akciókban részt vevő legtöbb lakásprojekt látogatottsága Kínában több mint 50 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Szinte azonnal, már a kedden kezdődött egyhetes ünnepi időszakban jelentősen nőtt a lakásmegtekintések száma Kínában, több helyütt már a lakáseladások is „különböző mértékben” fellendültek – írta a CCTV állami televízióra hivatkozva a Reuters.

Real Estate In Shanghai Kínában
Kínában az ünnepeken egyes vevők akár nagy távolságokat is megtettek, hogy megnézzék vágyaik otthonát / Fotó: NurPhoto via AFP

Kínában meglódult a lakáspiac

A világ második legnagyobb gazdaságában szeptemberben egyebek mellett a lakásvásárlások esetében csökkentették a jelzáloghitel-kamatlábakat és az önrész arányát is, hogy támogassák a kínai gazdaság Achilles-sarkát képező ingatlanszektort, amely korábban a GDP egynegyedét adta.

Több mint 50 városban vezettek be az ingatlanpiac fellendítését célzó intézkedéseket, miközben több mint 1000 ingatlancég közel 2000 fejlesztése vett részt a kedvezményes akciókban

– derül ki a kínai lakásügyi és vidékfejlesztési minisztérium adataiból.

Az akciókban részt vevő legtöbb projekt látogatottsága több mint 50 százalékkal nőtt  az előző év azonos időszakához képest.

A dél-kínai Sencsen városában számos ingatlanértékesítő iroda több esetben egész éjjel dolgozott, hogy az otthont vásárolók rendelkezésére álljon, és a tranzakciók volumene, valamint az ingatlanokat megtekintők száma számottevően megnőtt 

– jelentette a 21st Century Business Herald.

Egyes vevők akár nagy távolságokat is megtettek, hogy megnézzék vágyaik új otthonát – emelték ki.

A déli Guangdong tartományban található Guangcsu város bejelentette, hogy feloldja a lakásvásárlásra vonatkozó megszorításokat, Sanghaj és Sencsen pedig kihirdette, hogy enyhíti a nem helyi vásárlók lakásvásárlására vonatkozó korlátozásokat, és az első lakásvásárlók minimális önrészének arányát 15 százalékra csökkenti.

Ezek az intézkedések néhány nappal azután születtek, hogy Kína a Covid–19 járvány óta a legnagyobb ösztönző intézkedéseket hozta, hogy gazdaságát kihúzza a deflációs válságból.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.