BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Konkrét számok nélkül jön a kínai ösztönzőcsomag, és ez nem tetszik a befektetőknek

Kína pénzügyminisztere szombaton végre bejelentést tett országa gazdaságával kapcsolatban. Bár bejelentették a várt kínai ösztönzőcsomagot, a befektetők konkrét számok nélkül maradtak és türelemre intették őket.

Kína szombaton bejelentette a várt ösztönzőcsomagot, viszont többet beszéltek magukról a szándékokról, nem pedig a befektetők által várt részletes információkról. A kínai pénzügyminiszter, Lan Foan ismét megerősítette Peking általános terveit a gyengélkedő gazdaság fellendítésére, beleértve az államadósság jelentős növelését, valamint a fogyasztói szektor és az ingatlanpiac támogatását. Azonban a befektetők számára kiábrándító volt, hogy nem ismertettek konkrét összegeket vagy határidőket.

Xinhua Headlines: China unveils fresh stimulus to boost high-quality economic development, Kínai stimulus: megtörtént a bejelentés, de sokaknak csalódást okozott
Kínai stimulus: megtörtént a bejelentés, de sokaknak csalódást okozott / Fotó: Xinhua via AFP

Kína nem közölt konkrétumokat

„A bejelentett pénzügyi ösztönző csomag ereje gyengébb, mint amire számítottunk. Nincs ütemterv, nincs összeg, és nem világos, hogy mire fogják költeni a pénzt” – mondta Huang Yan, egy privát alapkezelő társaság, a Shanghai QiuYang Capital Co. befektetési menedzsere. 

A piac elemzői egy 2 000 milliárd jüan (104 ezermilliárd forint) közötti csomagra számítottak, hogy ösztönözzék a fogyasztást és enyhítsék az ingatlanpiaci válságot.

A Reuters szerint az elmúlt három hét során, mióta a Kínai Népi Bank elindította a legagresszívebb ösztönző intézkedéseket a járvány óta, a CSI300 index rekordokat döntött, és összességében 16 százalékkal emelkedett. Azonban az utóbbi napokban a piac kissé ingadozott, mivel a kezdeti lelkesedést felváltotta a kétely, hogy a politikai támogatás elegendő lesz-e a növekedés fellendítéséhez.

„Ha ez minden, amit fiskális politikaként kínálnak, a tőzsde fellendülése leállhat” – mondta Huang, utalva a szombati sajtótájékoztatón elhangzottakra. A befektetők arra számítottak, hogy a pénzügyminiszter részletes költségvetési számokat közöl a Kínai Népkongresszus hónap végi ülése előtt.

Ugyanakkor a befektetők attól is tartanak, hogy a kamatcsökkentések és a központi kormány vonakodása a nagyobb kiadásoktól veszélybe sodorhatják annak esélyét, hogy Kína gazdasága elérje az 5 százalékos növekedési célját.

Több elemző is türelemre intette a befektetőket, mivel a konkrét számok valószínűleg csak a hónap végén kerülnek napvilágra, amikor a Nemzeti Népkongresszus állandó bizottsága megvizsgálja és szavaz a javaslatokról. Jason Bedford, a Bridgewater és az UBS korábbi Kína-elemzője szerint Lan azon ígérete, hogy feltőkésítik a nagy állami bankokat, azt jelzi, hogy a hatóságok hitelkereslet fellendülésére számítanak.

„De a gazdaság csak akkor igényel több hitelt, ha hitelkeresletet teremtünk, amit csak úgy lehet elérni, ha fiskális támogatást nyújtunk” – tette hozzá Bedford.

Óvatosak a befektetők

A befektetőknek jó okuk van arra, hogy óvatosak legyenek Kína kiadási terveivel kapcsolatban. A fogyasztói bizalom és az ingatlanpiac visszaesése a kommunista vezetés évek óta tartó adósságcsökkentési és korrupcióellenes törekvéseinek mellékterméke. Ennek ellenére a remény, hogy a hatóságok komolyan veszik ezeket a problémákat, felhajtotta a külföldi és belföldi befektetők tőzsdei érdeklődését. A Kínai Népi Bank 500 milliárd jüanos csereeszköze – amely több pénzt irányít a tőzsdére – segített ebben a folyamatban.

Ha Lan által bejelentett ösztönzőcsomagot hamarosan bevetik, akkor elérhető az idei növekedési cél, de hosszú távon további kihívások várnak Kínára

– mondta Bruce Pang, a Jones Lang Lasalle vezető kínai közgazdásza.

A sajtótájékoztatón elhangzottak alapján a befektetők továbbra is türelmesek maradnak, és várják a részletes terveket, amelyek segíthetnek a gazdaság növekedési pályájának stabilizálásában, miközben a strukturális kihívások továbbra is fennállnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.