BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Isar 2 nuclear power plant lengyel

Befektetőket keres Lengyelország egy új atomerőmű megépítéséhez

Varsó jelentős nukleáris bővítést tervez az ország energetikai infrastruktúrájában. A lengyel miniszterelnök szerint azonban ehhez külső befektetésre is szükség lesz.

Lengyelország pénzügyi partnereket fog keresni második atomerőműve építésének finanszírozásához - jelentette ki szerdán Donald Tusk miniszterelnök, miközben az első atomerőmű finanszírozására vár az EU jóváhagyására - írta a Reuters.

Isar 2 nuclear power plant lengyel
Befektetőket keres a lengyel kormány egy új atomerőmű építéséhez / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Ami az első erőművet illeti, szinte a teljes pénzügyi terhet magunkra vállaljuk. A második erőmű esetében pénzügyi partnereket kell keresnünk 

- mondta Tusk, aki szerint sem az állam, sem pedig az EU nem tud elegendő forrást biztosítani a beruházásra.

A szénfüggőség csökkentése érdekében Lengyelország a Westinghouse Electric vállalatot választotta a Balti-tenger partján épülő első atomerőművének megépítésére, amely mintegy 40 milliárd dollárba fog kerülni.

Lengyel atomforradalom

Lengyelország szeptemberben kérte az Európai Bizottság jóváhagyását az erőmű finanszírozására vonatkozó tervhez.

A kormány olyan jogszabályon dolgozik, amely lehetővé teszi, hogy 60 milliárd zloty - m15,45 milliárd dollár - összegű tőkeinjekciót juttasson az állami tulajdonú Polskie Elektrownie Jadrowe vállalatnak, amely a három reaktor közül az első 2035-ig történő megépítésének felügyeletét látja el.

Tíz évet késik az első lengyel atomerőmű

Donald Tusk baloldali kormánya szerint egy évtizedet csúszik a projekt. Az első lengyel atomerőmű csak 2040-re készülne el.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.