BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Wind Power Develops In Poland As Global Energy Independence Day Approaches lengyel

Milliárd eurós zöldenergia-támogatást kapnak a lengyelek Brüsszeltől

A pénzt villamosenergia-tárolásra használhatja fel Varsó. A közel 500 milliárd forintnak megfelelő összeget a blokk Modernizációs Alapjából utalták át Lengyelországnak.

Brüsszel csütörtökön jóváhagyott egy több mint 1 milliárd eurós lengyel programot, amely a zéró kibocsátás elősegítése érdekében villamosenergia-tároló létesítmények fejlesztését támogatná – közölte az Európai Bizottság.

Wind Power Develops In Poland As Global Energy Independence Day Approaches lengyel
1,2 milliárd euróval támogatná Brüsszel a lengyel energiainfrastruktúra fejlesztését / Fotó: NurPhoto via AFP

Az 1,2 milliárd eurós – több mint 480 milliárd forintos – programot a Bizottság által 2023. március 9-én elfogadott, majd 2023. november 20-án és 2024. május 2-án módosított ideiglenes válság- és átmeneti keretszabály (TCTF) alapján hagyták jóvá.

Varsó a pénzből villamosenergia-tároló létesítményeket építene fel, amelyek hozzájárulnának az ország zéró kibocsátási céljainak eléréséhez.

A programot részben a Modernizációs Alapból, részben pedig a helyreállítási és alkalmazkodóképességi eszközből finanszírozzák, miután a Bizottság pozitívan értékelte Lengyelország zöldenergiatervét, és azt a Tanács elfogadta.

A program célja, hogy csökkentse a lengyel villamosenergia-rendszer fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét, és az áramtároló létesítmények építésének támogatásával elősegítse a megújuló energiaforrások zökkenőmentes integrációját a nemzeti infrastruktúrába.

A program kizárólag a legalább 4 megawattóra kapacitású, újonnan telepített tároló létesítményekre érvényes, a támogatott létesítményeket pedig minden feszültségszinten az elosztó- vagy átviteli hálózatokhoz kell csatlakoztatni.

Brutális mértékű katonai támogatást adtak Ukrajnának a lengyelek

Varsó már több mint ezermilliárd forintnyi támogatást adott Kijevnek. Andrzej Duda lengyel elnök szerint országa jó szomszédként viselkedett az orosz–ukrán háború kitörése utáni időszakban.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.