BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Luxembourg - European Court of Auditors Európai Számvevőszék

Rengeteg forrás tűnik el nyomtalanul az uniós ügynökségeknél

Négy ügynökség sem kaphatott hitelesítő ellenőri véleményt a tavalyi kifizetések miatt. Az Európai Számvevőszék szerint a kibervédtelemtől a munkaügyig sok terület érintett.

Az Európai Számvevőszék által ma kiadott éves ellenőrzési jelentés szerint 2023-ban a 43 uniós ügynökség többsége jól irányította a pénzügyeit, de a számvevők négy ügynökség esetében nem adtak hitelesítő véleményt az uniós források elköltésének módjáról. A számvevők megjegyzik, hogy továbbra is a közbeszerzési eljárások jelentik a szabálytalanságok fő forrását. A jelentés 34 ügynökség esetében mutat rá fejlesztésre szoruló területekre.

Luxembourg - European Court of Auditors Európai Számvevőszék
Sorra találja a közbeszerzési problémákat az Európai Számvevőszék / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A 23 tagállamban működő 43 uniós ügynökség technikai, tudományos vagy szabályozási feladatokat lát el, illetve operatív kiadási programokat hajt végre. Az uniós ügynökségek több mint 16 ezer embert foglalkoztatnak, ami az uniós személyzet közel egyötödét teszi ki. A legtöbb ügynökséget szinte teljes mértékben az Unió általános költségvetéséből, a többit részben vagy egészben a tevékenységei körükbe tartozó köz- és magánszektorbeli szervezetek által fizetendő díjakból és illetékekből finanszírozzák.

Az uniós ügynökségek pénzgazdálkodása általában jó, de újra meg újra találunk hibákat a közbeszerzés terén 

– jelentette ki François-Roger Cazala, az uniós ügynökségek éves ellenőrzéséért felelős számvevőszéki tag. szerinte javítani kell a szerződések odaítélése és végrehajtása céljából alkalmazott eljárásokat, hogy azok a vonatkozó szabályok teljes körű betartása mellett a lehető legjobb értékarányosságot biztosítsák.”

A 43 ügynökségből 39 kapott hitelesítő ellenőri véleményt a 2023. évi kifizetések tekintetében. A négy ügynökség, amely esetében nem ez volt a helyzet:

  • az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT);
  • az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA);
  • a Kiberbiztonsági Ügynökség (ENISA);
  • valamint a Szabadságon, A Biztonságon És A Jog Érvényesülésén Alapuló Térség Nagyméretű IT-Rendszereinek Üzemeltetési Igazgatását Végző Európai Uniós Ügynökség (EU-LISA).

Az EIT esetében a korlátozott véleményt az általa kezelt támogatások becsült hibaszintje indokolta. A fennmaradó három esetben a minősítés a közbeszerzési eljárások, illetve a szerződések végrehajtása kapcsán feltárt szabálytalanságokon alapult. Ezeknek az ügynökségeknek különös figyelmet kell fordítaniuk a költségvetési rendeletben előírt szabályokra – hangsúlyozzák a számvevők.

Amikor a jobb kéz nem tudja, hogy mit csinál a bal: egyes projekteket kétszer is kifizethet Brüsszel

Nincs elég biztosíték a kettős finanszírozás kizárására az Európai Számvevőszék szerint. A hagyományos költségvetés és a koronavírus-járvány után megszületett helyreállítási alap hasonló dolgokra ad pénzt, de máshogy.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.