BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Amikor a jobb kéz nem tudja, hogy mit csinál a bal: egyes projekteket kétszer is kifizethet Brüsszel

Nincs elég biztosíték a kettős finanszírozás kizárására az Európai Számvevőszék szerint. A hagyományos költségvetés és a koronavírus-járvány után megszületett helyreállítási alap hasonló dolgokra ad pénzt, de máshogy.

Akár kétszer is pénzhez juthatnak az Európai Uniótól egyes projektek az Euróapi Számvevőszék frissen közzétett különjelentése szerint, ugyanis a koronavírus-járvány után létrehozott helyreállítási és rezilienciaépítési eszköz (RRF) egy új, nem a tényleges költségeken alapuló finanszírozási mechanizmust alkalmaz – derül ki az Európai Számvevőszék hétfői közleményéből.

This photograph taken in Paris on February 16, 2022 shows the facade of the Court of Auditors (Cour des Comptes). (Photo by STEPHANE DE SAKUTIN / AFP) RRF
Ugyanazért fizethet kétszer Brüsszel / Fotó: AFP

A számvevőszék szerint ugyanis átfedés lehet az RRF által nyújtott és a hagyományos költségvetésből származó finanszírozás között, amit a meglévő kontrollmechanizmusok nem képesek kiszűrni.

Ezért fizethet kétszer ugyanazért az unió

A kettős finanszírozás kockázatának oka az, hogy eddig a tagállamok közötti, illetve azokon belüli társadalmi és területi kohéziót kizárólag a kohéziós politikai alapok és az európai hálózatfinanszírozási eszköz forrásai biztosították, ebben a költségvetési ciklusban az előbbire 358 milliárd euró, az utóbbira 34 milliárd euró jutott. Azonban a 2021-ben, 648 milliárd eurós kerettel létrehozott RRF is finanszírozhat hasonló tevékenységeket, ráadásul 

az RRF révén először jelenik meg széles körben költségfüggetlen uniós pénzügyi támogatás. 

Ez pedig a számvevőszék szerint felveti annak a kockázatát, hogy ugyanazt kétszer finanszírozza az unió.

Annemie Turtelboom, az ellenőrzésért felelős számvevőszéki tag szerint pedig a kettős finanszírozás az uniós pénzek helytelen felhasználását jelenti, az uniós adófizetők pénzének a pazarlását. Ezt azonban a jelenlegi rendszerek nem tudják megakadályozni. Noha az RRF finanszírozási modelljét az egyszerűsítés miatt vezették be, ez nem járhat a közösség pénzügyi érdekeinek a sérülésével.

Az RRF máshogy működik, mint a költségvetés

A számvevőszék a jogi keretek problémáira is felhívja a figyelmet, mondván, a kettős finanszírozás jogi meghatározása az RRF esetében azért sem célszerű, mert ott a kifizetések nem költségfüggők, hanem mérföldkövek és célértékek teljesítését jutalmazzák. Az RRF-finanszírozás egy tetemes részét (reformok és más tevékenységek) az Európai Bizottság mentesnek ítélt a kettős finanszírozás kockázatától, ám a számvevőszék nem ért egyet ezzel. Ehelyett arra hívják fel a figyelmet, hogy 

egyértelmű rendelkezések híján az is bizonytalan, hogy milyen ellenőrzések kezelhetik eredményesen ezt a kockázatot.

További probléma az is a tagállamok szempontjából, hogy az intézkedések számos irányítási szintet érintenek, ami nehezíti a koordinációt és a felügyeletet is. Lényegében így a kettős finanszírozás kizárása a kedvezményezettek önbevallásán múlik. A legtöbb keresztellenőrzést manuálisan végzik, ami azt is jelzi, hogy ezeket nem lehet a szükséges volumenben végrehajtani, miközben az informatikai rendszerek sem interoperábilisak. Ugyanakkor a számvevőszék szerint a gyakorlatban a tagállamok igyekeznek elkerülni, hogy konkrét intézkedéseknél az RRF-ből nyújtott támogatást más uniós forrásokkal ötvözzék.

A számvevőszék szerint a bizottság hibázott

Az Európai Bizottság által a kettős finanszírozás kizárhatóságára adott biztosítékok kevés bizonyítékon alapulnak, főként a program kialakításának gyengesége miatt. A számvevőszék szerint a brüsszeli testület valójában nem ismeri a források helyszíni felhasználásának részleteit, például az egyes országokban a támogatások végső címzettjeinek teljes listájához sem fér hozzá közvetlenül. 

A jelenlegi kapacitás tehát nem elegendő a kettős finanszírozás lehetséges eseteinek megelőzésére és felderítésére.

A számvevőszék szerint nem sokkal a jelentésük elkészülte után az Európai Bizottság közölte, hogy azonosította az RRF forrásait érintő kettős finanszírozás első két lehetséges esetét. A számvevőszék szerint ez alighanem annak a jele, hogy a rendelkezésre álló eszközök nem alkalmasak a kettős finanszírozás felderítésére, és így nem is eredményesek ezen a téren.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.