BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
london canary wharf

Irodából szálloda: teljesen átalakul London kiürült pénzügyi negyede

Az otthoni munkavégzés elterjedése miatt beszakadt a kereslet az irodákra. A tulajdonosok ezért úgy döntöttek, hogy új felhasználókat keresnek kiürült épületeik számára, és turistaközponttá alakítanák London üzleti negyedét.

A londoni Canary Wharf pénzügyi negyed üres irodaépületeinek nagy részét más célokra, többek között szállodákká akarják átalakítani a tulajdonosok, miután az otthoni munkavégzés elterjedése miatt a helyi ingatlanok értéke meredeken zuhant.

london canary wharf
Canary Wharf üres irodaházai puccos szállodákká válnának, ami új életet lehelne London pénzügyi negyedébe / Fotó: AFP

Bár a koronavírus-járvány előtt a nyugati nagyvárosok üzleti központjai csurig tele voltak, az irodaházakra pedig óriási volt a kereslet, az utóbbi években, hála a magas hitelköltségeknek és az otthoni munkavégzés elterjedésének, az ingatlanok értéke mélyrepülésbe kezdett. Los Angeles pénzügyi negyede, Manhattan belvárosa vagy a párizsi La Defense különösen súlyos csapást szenvedtek el, miután a globális gazdaság központjaiból lassan szellemvárosokká válnak.

A londoni Canary Wharf tulajdonosai azonban azt tervezik, megálljt parancsolnak az összeomlásnak, és kihasználatlan irodaházaiknak teljesen új arculatot adnak.

A néhány évtizeddel ezelőtt irodanegyeddé váló terület bérbeadója, a Canary Wharf Group (CWG) anyagilag nehéz időszakon van túl:

  • az irodák iránti csökkenő kereslet miatt egy év alatt 15 százalékkal esett az általuk kezelt ingatlanok értéke;
  • a múlt hónapban pedig a Fitch hitelminősítő intézet ismét leértékelte a csoportot, a legalsó „junk”, az bóvlikategóriába.

Az irányváltás emiatt a túlélésről szól, a tulajdonos pedig azt tervezi, hogy az elavult épületeket zöldebbé tenné, miközben szabadidős tevékenységekre, a kiskereskedelemre, valamint tudományos és kulturális célokra hasznosítaná azokat. A legtöbb esetben azonban az irodákat szállodákká alakítanák át.

Az ingatlanpiac nem kér az épületeinkből, ám mindenki elfelejti, hogy mi London központjában vagyunk. Megfelelő befektetésekkel pár év alatt megszabadulhatunk a veszteségeinktől, és diadalmasabban térünk vissza, mint valaha 

– magyarázta az átalakításokat John Mulqueen, a CWG befektetési igazgatója a Reutersnek, hozzátéve, hogy szerinte a vendéglátás még a brit gazdaság jelenlegi problémái mellett is megbízható szektor maradt.

A kanadai Brookfield befektető és a Katari Befektetési Hatóság tulajdonában lévő CWG jelenleg több mint 30 szállodaüzemeltetővel tárgyal, az átalakításokat pedig közleményük szerint az irodák bérlői, például a JPMorgan és a Barclays is támogatják. Ezzel ugyanis viszonylag olcsó szálláshelyeket szereznének a dolgozóiknak és az ügyfeleiknek egyaránt.

london canary wharf
A tervek szerint a Canary Wharf London egyik legnépszerűbb szabadidő- és turistaközpontjává válna / Fotó: AFP

Jövő év elejére Canary Wharfban több mint ezer szállodai vagy rövid távra kiadott apartmanszoba állna majd rendelkezésre, amelyeket a környéken egy sor új üzlet, vendéglátóhely és szabadidőközpont tenne vonzóbbá.

Az irodák felújítása azonban költséges lesz, a tulajdonosoknak és a szállodatulajdonosoknak pedig várhatóan több százmillió fontot kell majd elkölteniük a projektre.

Tovább bővül a „zöld London”

Bár az üzleti negyedben évekkel ezelőtt megkezdődött a zöldterületek kialakítása és a klímabarát fejlesztések bevezetése, a szállodaprojekt sikere érdekében muszáj lesz lakhatóbbá tenni a területet, amely egykor dokként üzemelt.

Emellett a Canary Wharf több új építésű lakóháznak is otthont ad, azok feltöltéséhez pedig kulcsfontosságú a helyi infrastruktúra fejlesztése. A CWG a tervek szerint parkokkal, játszóterekkel és szabadtéri sporteszközökkel tenné barátságosabbá a negyedet.

Az irodák azonban nem tűnnek el, sőt, Mulqueen szerint hosszú távon a bérlők vissza fognak térni, és a környék a brit főváros legnépszerűbb pénzügyi központjává fog válni – elsősorban a tervezett fejlesztések és a negyed színesítése miatt.

Bulinegyed lehet a kiürülő londoni Manhattan

A bankok menekülnek az elavult toronyházakból, de egyre több a lakásbérlő Canary Wharfon. Zenei fesztiválok jelzik az új időket a korábban steril pénzügyi negyedben.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.