BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Bernard

Macron visszaveszi a francia gazdagoktól, amit korábban adott nekik

A jövő évi francia költségvetés tervezete jócskán megadóztatná a gazdagokat. Ez teljes szakítást jelent Macron korábbi gazdaságpolitikájával.

Michel Barnier miniszterelnök jövő évi költségvetési törvényjavaslatában a francia költségvetés tátongó hiányának egy részét a gazdagok megadóztatásával próbálja meg betömni – szembe menve Macron elnök korábbi gazdaságpolitikájával. Ez arra késztetheti a francia elitet, hogy a lábával szavazzon – írja a Bloomberg. 

Macron
Bernard Arnault és felesége Helen – Macron most visszaveszi a gazdagoktól, amit korábban adott nekik / Fotó: Hans Lucas via AFP

Barnier csütörtökön késő este bemutatott 2025-ös költségvetése 20 százalékos adómértéket állapít meg az évi 250 ezer eurót kereső magánszemélyek, illetve az ennek dupláját kereső párok számára. A francia pénzügyminisztérium szerint az intézkedést három évre vezetnék be, mintegy 65 ezer háztartást érint, és 2 milliárd eurós bevételt várnak tőle.

A javaslatot egyáltalán nem biztos, hogy elfogadja a mélyen megosztott francia nemzetgyűlés, amelyben Barnier kormányának kisebbsége van. 

A gazdagokat egyre inkább megbélyegzik Franciaországban. Néhányan végül el fognak menni. Elegük van a bizonytalanságból és az instabilitásból, egyszerűen elmennek

– mondta Xenia Legendre, a Hogan Lovells ügyvédi iroda párizsi székhelyű ügyvezető partnere, adószakértő. 

Macron szembe megy saját korábbi gazdaságpolitikájával 

A gazdagok adójának emelésére irányuló francia lépés egy több hónapos politikai vita csúcspontja. A vita a júniusi előrehozott választási kampány során kezdődött, amikor az ellenzék célba vette Emmanuel Macron elnök korábbi adópolitikáját. Ennek célja az volt, hogy több befektetőt vonzzon, köztük a Brexit utáni Londonból Párizsba költöző bankárokat. Macron megszüntette a vagyonadót (az ingatlanokra szűkítette annak hatályát), s jelentős támogatásokat adott a nagyvállalatoknak. Az ellenzék viszont kikiáltotta a „gazdagok elnökének”. 

A francia számvevőszék elemzése szerint a vagyonadó átalakítása 2022-ben 4,5 milliárd euró adóbevétel-kiesést eredményezett.  Az intézkedésnek azonban sikerült megállítania a gazdagok elvándorlását. Most Barnier azzal érvel, hogy a gazdagok és a nagyvállalatok megadóztatása révén elkerülhető, hogy kisembereket, a középosztályt kelljen jobban terhelni. 

A leggazdagabb franciák

Franciaországnak azonban nem jönne jól, ha a milliárdosok a lábukkal szavaznának. A világ leggazdagabb emberei közül itt él 

  • Bernard Arnault-nak, az LVMH luxusóriás alapítója, Európa leggazdagabb embere, aki a Bloomberg milliárdos indexének negyedik helyén áll. 
  • Franciaországban lakik Francoise Bettencourt Meyers, a L’Oreal kozmetikai óriás örököse is. 
  • A leggazdagabb családok közé tartozik a Hermes International SCA mögött álló klán, valamint 
  • a Chanel, 
  • a Wertheimer, 
  • és a Dassault dinasztia is. 

Lehet, hogy ezzel a költségvetéssel elérjük a fordulópontot

– mondta Evelyne Brugere, az Association Francaise du Family Office nevű szervezet alelnöke, amelynek tagjai segítenek a gazdagok tőkéjének kezelésében. „Senki sem akarja, hogy adókkal sújtsák. Lehet, hogy az emberek kötődnek Franciaországhoz, de eljön az idő, amikor el fognak menni” – mondta.

Az elmúlt hónapok politikai hangulata a franciaországi gazdag magánszemélyek figyelmét is felkeltette, akik közül néhányan már a választási kampány idején elkezdték vizsgálni a kilépési terveket, főként az Új Népfront által vezetett baloldali koalíció jelentősebb adóemelésekre tett ígérete miatt. Brugere szerint mostanra beállt egyfajta tolerancia, de ez csak akkor marad tartós, ha a Barnier által bejelentett magasabb adók valóban ideiglenesek, és sikerül az államháztartási hiányt csökkenteni. 

Fájni fog

Az egyik leggazdagabb francia család, amely különösen meg fogja érezni a költségvetés hatásait, a marseille-i székhelyű Saade hajózási dinasztia.

CMA CGM nevű konténeres szállítással foglalkozó cégük – amely a világ harmadik legnagyobbja – jövőre 500 millió eurós, 2026-ban pedig 300 millió eurós extra adót lesz kénytelen fizetni, ha átmegy Barnier javaslata a nemzetgyűlésen.

A Bloomberg vagyonindexe szerint Saade-ék cége 34 milliárd dollárt ér; a vállalat a világjárvány idején rekordnyereséget ért el. 

A hónap elején a France Inter rádióban nyilatkozva Xavier Niel technológiai mágnás a francia államot „kevéssé hatékonynak” nevezte, és hangsúlyozta, hogy a gazdagok csak azért nem mentek eddig még el, mert az elmúlt években viszonylag stabil volt az adórendszer. A jövőre kilátásba helyezett adóemelések ellenére azonban mégis azt mondta „én leszek az utolsó, aki elmegy, szeretem ezt az országot”.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.