BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már a pénzügyminiszter is elismeri: óriási bajban a német gazdaság

Christian Lindner szerint egy évtizedre oda a versenyképesség. A német gazdaság újraindítására ezért a kormány kínálat oldali reformokat hirdet.

Már Christian Lindner német pénzügyminiszter is elismeri, hogy hazája aligha lehet boldog a gazdaság teljesítményétől. A politikus szerint a német gazdaság egyhelyben toporog, miután a strukturális változás a versenyképesség elvesztésével párosul.

BGA Entrepreneurs' Day "We act for Germany"
dpatop - 02 October 2024, Berlin: Christian Lindner (FDP), Federal Minister of Finance, speaks at the Entrepreneurs' Day 2024 with the motto "We act for Germany" to mark the 75th anniversary of the Federal Association of Wholesale, Foreign Trade and Services (BGA). The BGA represents the interests of many companies in wholesale, foreign trade and B2B services at national, European and international level. Photo: Bernd von Jutrczenka/dpa (Photo by BERND VON JUTRCZENKA / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) német, gazdaság, lindner, németország
Már Németország pénzügyminisztere is a versenyképesség elvesztéséről beszél/Fotó: AFP

Scholz alatt képtelen volt nőni a német gazdaság

A német gazdaság Olaf Scholz 2021 végi kancellárrá választása óta nem tudott zsinórban két negyedévet nőni, és Lindner hétfői luxemburgi szavai azután hangzottak el, hogy az ipari rendelésállományról szóló legfrissebb adatok kiábrándító képet festettek a német gazdaságról. Ha a keddi ipari termelési adatok is hasonlók lesznek, akkor szinte 

borítékolható a szerdai kormányzati előrejelzés további romlása is, mely azt jelenti, hogy már a német kormány is visszaesésre számít idén.

A német modell működik, de kellenek a reformok

Az újságíróknak nyilatkozó Lindner a Bloomberg tudósítása szerint ahhoz ragaszkodott, hogy a német gazdasági modell nem bukott meg, ám hozzátette, hoy az ország egy évtizedre elvesztette versenyképességét, aminek kezelésére kínálat oldali lépéseket terveznek. Ez érinti a munkaerőpiacot, az adókat, a juttatásokat és az energiapolitikai újragondolását is. Ám a szabaddemokrata színekben miniszteri tárcához jutó politikus szerint ezek után a reformok után Németország visszanyeri versenyképességét és látható lesz a növekedési potenciál.

A Bundesbank a hónap során már figyelmeztetett, hogy könnyen lehet, hogy a német gazdasá már recesszióban van, mivel a mostani negyedév is csökkenést hozhatott, ahogy az előző is azt hozott. Lindner nem valószínű, hogy sokáig megőrzi miniszteri székét, pártja ugyanis a bejutás küszöbén egyensúlyoz a jövő szeptemberi választások előtt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.