BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Két amerikai kutató kapta Karikó Katalin után az orvosi Nobel-díjat

Victor Ambros és Gary Ruvkun amerikai kutató kapta meg hétfőn az orvostudományi Nobel-díjat a mikroRNS felfedezéséért és a poszttranszkripciós génszabályozásban betöltött szerepéért – jelentette be a Svéd Királyi Akadémia.

Az idei évben Victor Ambros és Gary Ruvkun amerikai kutató kapta meg hétfőn az orvostudományi Nobel-díjat a mikroRNS felfedezéséért és a poszttranszkripciós génszabályozásban betöltött szerepéért.

2024 Nobel Prize in Physiology or Medicine
Fotó: Anadolu via AFP

Victor Ambros 1953-ban született, jelenleg a Massachusettsi Egyetem Orvostudományi Karán dolgozik. Gary Ruvkun a kaliforniai Berkeley-ben született 1952-ben. Jelenleg a Massachusettsi Kórház és a Harvard Egyetem orvosi karán végzi kutatásait. 

A  Karolinska Intézet közleménye ismerteti a kutatók munkájának hátterét is, hogy pontosan értsük, mi a jelentőségük a kutatók eredményeinek. A kromoszómáinkban tárolt információ a testünk összes sejtjére vonatkozó használati útmutatóhoz hasonlítható. Minden sejt ugyanazokat a kromoszómákat tartalmazza, így minden sejt pontosan ugyanazokat a génkészleteket és pontosan ugyanazokat az utasításokat hordozza. Ennek ellenére a különböző sejttípusok – mint például az izom- és idegsejtek – nagyon eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Hogyan keletkeznek ezek a különbségek? A válasz a génszabályozásban rejlik, amely lehetővé teszi, hogy minden sejt csak a megfelelő utasításokat válassza ki. Ez biztosítja, hogy minden sejttípusban csak a megfelelő génkészlet legyen aktív – írják. 

A mikroRNS felfedezése új dimenziót nyitott a génszabályozásban

Victor Ambros és Gary Ruvkun arra volt kíváncsi, hogy miként fejlődnek ki a különböző sejttípusok.

Felfedezték a mikroRNS-t, az apró RNS-molekulák új osztályát, amelyek döntő szerepet játszanak a génszabályozásban. Úttörő felfedezésük a génszabályozás teljesen új elvét tárta fel, amely elengedhetetlennek bizonyult a többsejtű szervezetek, köztük az emberek számára. 

Ma már ismert, hogy az emberi genom több mint ezer mikroRNS-t kódol. Meglepő felfedezésük a génszabályozás teljesen új dimenzióját tárta fel. A mikroRNS-ek alapvetően fontosnak bizonyulnak az organizmusok fejlődésében és működésében.

Apró RNS-ek, amelyek mély fiziológiai jelentőséggel bírnak

A mikroRNS által végzett génszabályozás, amelyet elsőként Ambros és Ruvkun fedezett fel, több százmillió éve működik. Ez a mechanizmus lehetővé tette az egyre összetettebb szervezetek evolúcióját. Genetikai kutatásokból tudjuk, hogy a sejtek és szövetek mikroRNS-ek nélkül nem fejlődnek normálisan. 

A mikroRNS rendellenes szabályozása

  • hozzájárulhat a rák kialakulásához, 
  • veleszületett halláskárosodáshoz, 
  • szem- és csontrendszeri rendellenességekhez. 

Ambros és Ruvkun felfedezése a C. elegans nevű kis féregben váratlan volt, és a génszabályozás új dimenzióját tárta fel, amely minden összetett életforma számára nélkülözhetetlen.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.