BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Male,Worker,Inspection,Record,Drum,Oil,Stock,Barrels,Blue,Horizontal olajár

Rémálmok gyötörhetik az olajpiaci szereplőket

A legrosszabb forgatókönyv a Hormuzi-szoros lezárása. Az olajár száz dollár fölé emelkedhet, de még ennél is sokkal magasabb lehet.

A közel-keleti konfliktus eszkalálódása ismét reflektorfénybe állította a világ legfontosabb olajszállító útvonalát, a Hormuzi-szorost, melynek esetleges lezárása az olaj- és gázpiac szereplőinek legvadabb rémálma, mivel súlyos hatással lenne az olajárra.

Male,Worker,Inspection,Record,Drum,Oil,Stock,Barrels,Blue,Horizontal olajár
A Hormuzi-szoros lezárása az olajár megugrásához vezetne / Fotó: Shutterstock

A keskeny, de stratégiailag kulcsfontosságú szoros Irán és Omán között helyezkedik el, rajta keresztül kerül az olaj a közel-keleti termelőktől a világpiacra. Az Egyesült Államok energiaügyi minisztériumának Energiainformációs Hivatala (EIA) adatai szerint 2022-ben napi 21 millió hordó, vagyis a globális olajkereskedelem 21 százaléka e szoroson keresztül bonyolódott.

Megugrik az olajár, ha Irán lezárja a szorost

A konfliktus eszkalálódása ellenére nem tudott tartósan 80 dollár köré kerülni az olaj világpiaci ára, ez azonban azonnal megváltozik majd, ha Irán a rakétatámadása után várható izraeli ellencsapásra válaszul lezárja a Hormuzi-szorost. 

Akár még egy ideiglenes fennakadástól is az egekbe szökne az olajár, emelkednének a tengeri szállítási díjak és jelentős zavarok keletkeznének az ellátási láncban,

– emlékeztetett a CNBC.

Sok energiapiaci elemző szerint ez a legrosszabb forgatókönyv, ebben az esetben ugyanis jóval száz dollár fölé emelkedne az olaj hordónkénti ára. (Egy amerikai dollár 365,8 forint.)

IRAN-SOUTH-QESHM
An Iranian water storage tanker sails off the coast of Qeshm Island 14 February 2001 in the Strait of Hormuz, one of the world's most important waterways.  (FILM)  AFP PHOTO/Henghameh FAHIMI (Photo by HENGHAMEH FAHIMI / AFP) olajár
A Hormuzi-szoros kulcsfontosságú az olaj- és LNG-forgalomban / Fotó: AFP

Alan Gelder, a Wood Mackenzie energetikai elemzője úgy véli, a szoros lezárásának azért lenne drámai hatása, mert azon keresztül kerül a világpiacra 

  • a szaúd-arábiai, 
  • a kuvaiti, 
  • az iraki és 
  • bizonyos mértékben az Egyesült Arab Emírségekben kitermelt olaj 

– mind a négy ország  a világ hét legnagyobb exportőre közé tartozik.

Ők tudnák pótolni a kieső iráni olajat

Ráadásul ezek a közel-keleti államok azok, amelyek pótolni tudnák a kieső napi egymillió hordó iráni olajat, ha az izraeliek úgy döntenek, nem Teherán nukleáris, hanem olajipari létesítményeire mérik a válaszcsapást, ami már csak idő kérdése.

Saul Kavonic, az MST Financial vezető elemzője szerint már önmagában az iráni termelés kiesése vagy az amerikai szankciók ígért szigorítása akár három százalékkal csökkentheti a globális kínálatot,

az olajár pedig ettől elérheti vagy meg is haladhatja a hordónkénti száz dollárt.

Kharg Island Oil Terminal in Iran
TEHRAN, IRAN - MARCH 12: A general view of the Port of Kharg Island Oil Terminal, 25 km from the Iranian coast in the Persian Gulf and 483 km northwest of the Strait of Hormuz, in Iran on March 12, 2017. Kharg Island Oil Terminal brings Iranian oil to the world market. The oil terminal is the world's largest open oil terminal, with 95% of Iran's crude oil exports coming through it. Fatemeh Bahrami / Anadolu Agency (Photo by Fatemeh Bahrami / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP) olajár
Megugorhat az olajár, ha Izrael csapást mér az iráni olajlétesítményekre / Fotó: AFP

„Ha bármilyen lépés korlátozná a forgalmat a Hormuzi-szoroson keresztül, annak háromszor akkora hatása lenne, mint az 1970-es évek olajársokkjai, most ugyanis 150 dollár feletti hordónkénti árat jelentene” – nyilatkozta a portálnak.

Van még ennél rosszabb forgatókönyv is

Bjarne Schieldrop, a svéd SEB bank vezető nyersanyagelemzője a kérdéssel kapcsolatban emlékeztetett: a nyersanyagpiacokon általános szabály, ha a kínálat erősen korlátozott, az ár gyakran a normális szint öt-tízszeresére ugrik.

Tehát, ha a legrosszabb bekövetkezne, és a Hormuzi-szoros egy hónapra vagy még tovább zárva lenne, akkor a Brent nyersolaj ára valószínűleg hordónként 350 dollárra szökne fel, a világgazdaság összeomlana, és az olajár egy idő után ismét 200 dollár alá esne vissza

– írta jegyzetében, hozzátéve azonban, hogy annak alapján, hol áll most az olajár, a piac egyáltalán nem tart valószínűnek egy ilyen fejleményt.

EU LNG
The liquefied petroleum gas tanker GAZ INTERCEPTOR, flying the Panama flag, is moored off the coast of Cyprus. Limassol, Cyprus, Friday, January 26, 2024. Qatar, one of the largest exporters of liquefied natural gas (LNG), is pushing back delivery dates to Europe due to attacks by Yemen's Houthi rebels in the Red Sea, Bloomberg reported, citing sources. (Photo by Danil Shamkin/NurPhoto) (Photo by Danil Shamkin / NurPhoto / NurPhoto via AFP) olajár
Zavarok keletkeznének az LNG-forgalomban is / Fotó:  AFP

Nem csak az olajpiacra lenne hatással

Az olaj mellett a globális gázpiacra is hatással lenne a Hormuzi-szoros lezárása – emlékeztetett Warren Patterson, a holland ING bank árupiaci stratégiáért felelős vezetője. Fennakadások lehetnek a Katarból érkező cseppfolyósított földgáz (LNG) áramlásában is, amely a globális LNG-kereskedelem több mint 20 százalékát teszi ki.

„Ez sokkolóan hatna a globális gázpiacokra, különösen az északi félteke téli időszakában, amikor a fűtési célú gáz iránti kereslet erősödik. Bár az új LNG-exportkapacitások felfutását látjuk, ez még mindig messze elmarad a katari exportvolumenektől” – figyelmeztetett.

Katar az Egyesült Államok és Ausztrália után a világ harmadik legnagyobb LNG-exportőre. A Kpler adatai szerint az év első nyolc hónapjában az amerikaiak rekordot jelentő 56,9 millió tonna LNG-t exportáltak, az ausztrálok 54,3 milliót, a katariak pedig 53,7 milliót.

Ironikus módon az oroszok nyerhetnek a legtöbbet az egésszel,

növelhetik az olajexportjukat Kínába és Indiába is, valamint az LNG-kivitelüket is, amelyet az idén hat százalékkal, 35 millió tonnára terveznek emelni.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.