BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ráijesztett a világra az IMF vezetője

Gyenge növekedésre és növekvő államadósságra számít Krisztalina Georgieva. Az IMF főként a szegényebb országok adóssága miatt aggódik, ahol a kormányzati bevételek jelentős részét már most is törlesztésre fordítják.

Az elkövetkező években gyenge lehet a világgazdaság növekedése, miközben tovább emelkedik az államdósság – mondta Krisztalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ügyvezető igazgatója csütörtökön, az IMF és a Világbank jövő heti, október 21–26. között tartandó közös őszi ülésszaka előtt.

International Monetary Fund (IMF) Managing Director Kristalina Georgieva speaks during a briefing on the Global Policy Agenda at IMF headquarters during the IMF/World Bank Spring Meetings in Washington, DC on April 18, 2024. (Photo by Mandel NGAN / AFP), államadósság
Georgieva szerint az államadósság csökkentésén kellene dolgozniuk a kormányoknak / Fotó: AFP

Georgieva szerint ez a kombináció nehéz jövőt jelez előre. Az IMF a jövő hét elején teszi közzé globális gazdasági előrejelzését. Az előző, júliusi jóslat az idei évre 3,2 százalékos, jövőre pedig 3,3 százalékos világgazdasági növekedést jelzett.

Óriásira duzzad a globális államadósság

A hét elején az IMF szakértői azt a tanulmányukat is ismertették, amely szerint az idei év végére a globális államadósság a százezer milliárd dollárt is meghaladja, ami a globális GDP 93 százaléka. 

A tanulmány szerint ez az arány a GDP 100 százalékát is elérheti 2030-ra.

A globális államadósság növekedését az IMF szerint a világ két legnagyobb gazdaságának, Kínának és az Egyesült Államoknak a növekvő adóssága okozza. Georgieva szerit azonban a fejlődő és szegény országok növekvő adóssága ennél is ijesztőbb tendencia, hiszen ott a kormányzati bevételek nagyobb részét fordítják az adósságok törlesztésére.

Georgieva ezért az államadósság csökkentésére szólította fel a világ kormányait. Mindemellett az infláció lassulására is felhívta a figyelmet a világ vezető gazdaságaiban, de hozzátette, hogy még korai győzelmet hirdetni az infláció felett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.