BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Sanofi

A francia állam megvétózhatja az év üzletét

Amerikai befektető szerezne irányító részesedést az egyik legnagyobb francia gyógyszergyár fogyasztói üzletágában. A kormány vétóval fenyegeti a Sanofi tervezett tranzakcióját, az ügyből politikai kérdés lett Franciaországban.

Franciaország ipari minisztere kijelentette, hogy „abszolút szóba kerül” a Sanofi fogyasztói gyógyszeripari részlegének az amerikai Clayton, Dubilier & Rice (CD&R) magántőkealapnak történő eladására irányuló 15,5 milliárd eurós üzlet megakadályozása, ha a felek nem teljesítik a kormány feltételeit.

Sanofi
Politikai kérdéssé vált a gyógyszeripar Franciaországban a Sanofi tervezett tranzakciója miatt / Fotó: HJBC

„Jogilag ellenezhetjük” mondta Marc Ferracci ipari miniszter kedden a France Inter rádióban. Hozzátette, hogy a kormány a francia gyógyszergyártó cégtől és a vevőjelölttől a termelési volumennel, valamint a kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos kötelezettségvállalásokat kér. 

Ha ezeket nem teszik meg, vannak lehetőségek az eladás megakadályozására

mondta a miniszter. 

A Sanofi-részesedés eladása az idei legnagyobb európai vállalati tranzakció lenne 

A francia kormány által támasztott követelmények nem újak, viszont a tervezett tranzakció erősen politikai dimenziót kapott azóta, hogy a Sanofi múlt héten bejelentette, hogy a CD&R ajánlata győzött a PAI francia magántőkecsoport által vezetett konzorciummal szemben.

A 15,5 milliárd eurós tranzakció várhatóan az idei legnagyobb értékű ügylet lenne Európában.

A jelenlegi még nem biztos, hogy végleges állapot szerint  a Sanofi megtartaná 50 százalékos részesedését a fogyasztói üzletágban (Opella) viszont 50 százalékos ellenőrző részesedést adna el a CD&R-nek. A francia kormány a héten felvetette annak lehetőségét is, hogy egy állami befektetési szervezet, például a Bpifrance is részesedést szerezhetne, hogy a francia érdekeket garantálja. 

Gyógyszerhiány Franciaországban 

Hétfőn Antoine Armand pénzügyminiszter a Sanofi egyik gyárában tett látogatása során Ferraccival együtt hangoztatta, hogy a Doliprane a Sanofi által gyártott paracetamolmárka, amely gyakorlatilag minden francia háztartásban megtalálható „továbbra is Franciaországban készül”. A Sanofi fogyasztói üzletágának kivonása visszatetszést váltott ki a közvéleményben és a politikában egyaránt. Franciaország általában nem engedi, hogy legnagyobb, stratégiai jelentőségű vállalatai külföldi kézbe kerüljenek értékeli a helyzetet a Financial Times.  

FRANCE-HEALTH-ECONOMY-ILLUSTRATION-DOLIPRANE
A Sanofi által gyártott Doliprane minden francia háztartásban ott van / Fotó: Hans Lucas via AFP

A tervezett tranzakcióból most is politikai kérdés lett. A francia szenátus jelentése szerint néhány gyógyszerből például az inzulinból, illetve gyermekeknek beadandó vakcinákból 2023-ban 1600 esetben mutatkozott hiány. A Covid19-világjárvány idején a kormány ellenőrzést vezetett be a paracetamolra, amely a leggyakrabban vásárolt gyógyszer az országban. A Sanofit is támadták, amiért nem állított elő Covid-vakcinát, annak ellenére, hogy akkoriban a világ egyik vezető vakcinagyártója volt. (Jelentős magyarországi kapacitásokkal is rendelkeznek.)

  • A CD&R a maga részéről készen áll arra, hogy lezárja a tranzakciót írja az üzleti lap
  • ugyanakkor a PAI-hoz közel álló személyek azzal érvelnek, hogy az alap francia tulajdonosi háttere segíthet eloszlatni a szuverenitással kapcsolatos aggályokat. 
  • A PAI azonban jóval kisebb pénzügyi erővel bír, mint a CD&R, amely tavaly rekordösszeget, 26 milliárd eurót gyűjtött össze. 
  • A PAI olyan partnerekkel állt össze, mint a szingapúri GIC és az Abu Dhabi Befektetési Hatóság, hogy nagyobb pénzügyi erőt képviseljen, viszont ennek az volt az ára, hogy kisebbségben van az általa vezetett konzorciumban. 

Politikai kérdéssé vált a tranzakció

A kritikusok szerint a Sanofi vitatott üzlete aláássa Emmanuel Macron elnök évek óta tartó törekvését a gyógyszergyártás fejlesztésére, a gazdaság fontos területein a szuverenitás visszaszerzésére és több ipari munkahely megteremtésére. Macron 2020-ban célul tűzte ki, hogy három éven belül újraindítja a paracetamol gyártását Franciaországban, beleértve a hatóanyagot is, amelyet a Sanofi jelenleg Ázsiából szerez be ez a cél azonban nem teljesült.
A vita nem kívánt problémává vált a Michel Barnier miniszterelnök vezette új kisebbségi kormány számára, amely kénytelen volt azzal érvelni, hogy az eladás nem áll ellentétben Macron korábbi ígéreteivel. A kérdés körüli vitát jól jelzi, hogy

Macron saját frakciójának három pártjából mintegy 60 törvényhozó írt alá egy, a pénzügyminiszternek címzett nyílt levelet, 

amely hangsúlyozza, hogy a tervezett tranzakció „teljesen ellentétes” azzal a „prioritással”, hogy Franciaországot az egészségügy terén önállóbbá tegyék. 

A radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés elnöke, Jordan Bardella szerint a Sanofi üzletágának tervezett eladása folytatja „Franciaország kiárusítását”. Bardella ezzel korábbi tranzakciókra utalt, ilyen volt például az Alstom energetikai üzletágának 2014-es eladása a General Electricnek. „Az egészségügyi szuverenitásunkat és a foglalkoztatást fenyegető kockázat jelentős; érthetetlen lenne, ha az állam hagyná, hogy ez megtörténjen” mondta Bardella.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.