BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Trump és Harris egymással harcol, miközben Oroszország lassan felőrli az ukrán hadsereget

Az a modell, amely szerint a Nyugat lőszert, Ukrajna pedig munkaerőt biztosít, már nem biztos, hogy működik – ezt mondta Mikola Bielieskov, a kijevi Nemzeti Biztonsági Tanulmányok Intézetének kutatója, miután egyre inkább úgy tűnik, hogy az orosz hadsereg átgázol az ukrán erőkön. Épp ezért döntő fontosságú Kijev számára, hogy ki lesz a következő amerikai elnök, ami eldöntheti az orosz–ukrán háború sorsát is.

Oroszország folytatja lassú, mindent felőrlő előrenyomulását a teljes ukrajnai frontvonalon, miközben egyre közelebb az amerikai választás, amelynek eredménye jelentős hatással lesz Kijev visszavágási képességére – írja a Bloomberg az orosz–ukrán háború esélyeiről szóló elemzésében.

orosz-ukrán háború
Trump és Harris egymással harcol, miközben Oroszország lassan felőrli az ukrán hadsereget / Fotó: AFP

Folyamatosan haladnak előre az oroszok Ukrajnában

Moszkva hadserege az újabb rekordveszteségek ellenére is képes lesz taktikai előnyöket elérni a harctéren ezt állítják nyugati tisztviselők, akik nevük elhallgatását kérték a bizalmas információkra hivatkozva. Oroszország jelenleg naponta mintegy 1200 áldozatot szenved Ukrajnában közölte hétfőn John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője.

Az orosz csapatok sikereket leginkább a keleti Donyecki területen tudnak felmutatni, amelynek ellenőrzése továbbra is Moszkva közvetlen stratégiai célja. Az erődváros Vuhledar nemrég került Moszkva kezére, míg Pokrovszk logisztikai központja egyre inkább veszélybe kerül. Ugyanakkor az ukrán katonák fokozatosan szorulnak vissza az oroszországi Kurszk térségében is, ahová augusztusban meglepetésszerű behatolást indítottak.

Már csak tíz nap van az amerikai elnökválasztásig, ami eldöntheti Ukrajna sorsát is

A több mint ezernapos brutális harcok után az amerikai választás vízválasztó pillanat lesz Ukrajna számára. Kijevben és Európa-szerte is aggódnak a tisztviselők amiatt, hogy Donald Trump győzelme esetén Ukrajna olyan fájdalmas rendezésre kényszerülhet, amely lehetővé tenné Vlagyimir Putyin elnök számára, hogy megszilárdítsa uralmát az ország területén. 

Bár Volodimir Zelenszkij elnök ígéretet tett a harc folytatására, a rideg valóság az, hogy kimerült hadserege nagymértékben függ az amerikai segélyektől. Ukrajna néhány szövetségese már arról kezdett beszélni, hogyan érhet véget a háború.

A Bloomberg szerint, ha Trumpot, aki azt mondta, hogy még hivatalba lépése előtt „rendezni” fogja a konfliktust, megválasztják, és beváltja a támogatás leállításával kapcsolatos fenyegetéseit, Ukrajna lehetőségei drámaian beszűkülnek. 

De még ha Kamala Harris győz is, az USA valószínűleg küzdeni fog azért, hogy jelentős pénzügyi támogatást szerezzen a kongresszuson keresztül 

mondták nyugati tisztviselők, akik kényes kérdésekről beszélve nem kívánták a nevüket közreadni.
Kijev már kapott egy kis ízelítőt abból, hogy milyen lehet a támogatás csökkenése. Az Egyesült Államokban zajló belharcok korábban hat hónapig késleltették egy több milliárd dolláros segélycsomag jóváhagyását, ami csapást mért Ukrajnára, amelynek nincs elegendő lőszere és embere. Eközben Moszkva továbbra is támadja az ország energiaellátását és kritikus infrastruktúráját, ami Kijev szerint a hideg évszak beköszöntével hatalmas áramkimaradásokat és fűtési zavarokat fog okozni. 

A légi fölény mellett Oroszország jelentős lőszerelőnyben van Ukrajnával szemben. Három az egyhez arányban több embere van, mint Kijevnek, és valószínűleg havonta mintegy 30 ezer új katonát toboroz – mondta egy nyugati tisztviselő. Moszkva több ezer észak-koreai katonával is megerősítette erőit az ukrán és a dél-koreai hírszerzés értékelése szerint.

Kérdéses, meddig bírja ki Ukrajna

Az amerikai tisztviselők aggódnak, de kevésbé pesszimisták, mint más szövetségesek a hadszíntéren kialakult helyzetet illetően. Egy magas rangú amerikai tisztviselő október elején azt mondta, hogy várakozásaik szerint Ukrajna legalább néhány hónapig képes lesz megtartani az oroszországi Kurszk térségében lévő területeket, megjegyezve, hogy Kijevben egyenletesebb a lőszerellátás.

Ez elég lehet ahhoz, hogy Ukrajna megtartsa a vonalat, de nem biztos, hogy elég a győzelemhez. 

Zelenszkij nemrég dobta be úgynevezett győzelmi tervét, amelynek célja szerinte az, hogy a Kremlt tárgyalásokra kényszerítse, és elkerülje a konfliktus befagyasztását a jelenlegi frontvonal mentén. Ukrajna azon dolgozik, hogy több katonai segélyt és engedélyt kapjon nyugati gyártmányú fegyverek használatára az Oroszországon belüli csapásokhoz, de hozzátette, hogy sok múlik az amerikai választások kimenetelén.

Nem biztos, hogy működik a korábbi modell

Ezzel párhuzamosan Kijev továbbra is fokozott légvédelmet és támogatást vár a szomszédos országoktól a légterükhöz közeledő orosz rakéták és drónok lelövésére, valamint arra, hogy csökkentsék Oroszország támadó képességeit a megszállt területeken.

Ukrajnának több felszerelésre van szüksége a dandárjai számára; Németország és Franciaország legalább két dandár felszerelését kívánja biztosítani mondta Zelenszkij. Kijev segítséget kér saját nagy hatótávolságú csapásmérő kapacitásainak fejlesztéséhez is, amelyre az USA már 1,6 milliárd dollárt ígért. A terv részeként Ukrajna arra is törekedne, hogy folytassa az előrenyomulást a kurszki térségben azzal a céllal, hogy befolyásolja az oroszországi közvéleményt

„Oroszország megtartja a kezdeményezést, nem számolva a veszteségekkel, és a harctéren elért esetleges helyi sikereit arra fogja felhasználni, hogy nyomást gyakoroljon Ukrajnára az országon belül, és a partnereire is” mondta Mikola Bielieskov, a kijevi Nemzeti Biztonsági Tanulmányok Intézetének kutatója.

Az a modell, amely szerint a Nyugat lőszert, Ukrajna pedig munkaerőt biztosít, már nem biztos, hogy működik

fogalmazott elég egyértelműen Bielieskov. „Bár az USA mindig is azt mondta, hogy nem lesznek amerikai csapatok a helyszínen, közeledik az a pillanat, amikor ilyen igény merülhet fel partnereink részéről, mert az ukrán erőforrások nem korlátlanok.”

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.