BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Háború ide vagy oda, Ukrajnában nőtt az átlagfizetés

Nőtt az átlagfizetés Ukrajnában. A legalacsonyabb átlagkeresetet a művészeti és az oktatási szférában regisztrálták.

Idén 20 százalékkal nőtt az átlagfizetés Ukrajnában. A legtöbbet az információs technológia, a marketing és a pénzügy területén dolgozó szakemberek kapják – írta a Kiszó.

202401UkraineEco
Nőtt az átlagfizetés Ukrajnában / Fotó: Hans Lucas / AFP

Az ukrán gazdasági minisztérium közlése szerint 

az első fél évben a legnagyobb mértékben az információs és távközlési területen (átlagosan 49 831 hrivnya, 440 ezer forint), valamint a pénzügyi és biztosítási szférában dolgozók bére (átlagosan 39 503 hrivnya, 349 ezer forint) emelkedett. A harmadik helyen a szakmai tudományos munkát és műszaki tevékenységet végzők fizetése (átlagosan 27 308 hrivnya, 241 ezer forint) áll.

Az első ötbe tartoznak még a közigazgatási és védelmi szektorban (átlagosan 223 ezer forintnak megfelelő hrivnya), valamint a kereskedelemben dolgozók (átlagosan 207 ezer forint). A legalacsonyabb fizetéseket a művészeti és az oktatási intézmények dolgozói kapják (127 ezer forint).

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy Moszkva és Kijev is hatalmas pénzeket költ a katonái bérezésre, egymás mellé állítva viszont kiderül, hogy a két ország más rendszer alapján fizeti őket. Egyes katonák fizetése a milliót is meghaladja. Az ukrán katonai minimálbér idén körülbelül 201 ezer forint, a lövészek fizetése ugyanakkor a harci tevékenységen alapul.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.