BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vasúttársaságot hozott létre Románia a csúful járt CFR helyett

A tervek szerint a Carpatica Feroviar váltaná fel az évek óta veszteséges CFR-t. Romániában jelenleg 39 vasúttársaság működik, közülük 34 rendelkezik árufuvarozási engedéllyel.

Vasúttársaság alapítására vonatkozó kormányhatározatot fogadott el szerdai ülésén a Ciolacu-kabinet. A Carpatica Feroviar SA tulajdonosa a bukaresti szállításügyi minisztérium, alaptőkéje 125 ezer lej (több mint 10 millió forint). A bejelentés szerint az új teherfuvarozási vasúttársaság feladata az ország védelmi szükségleteinek szolgálata és a prioritásnak minősülő szállítások biztosítása.

Daily Life In Romania
Románia vasúttársaság
Carpatica Feroviar néven alapított vasúttársaságot a román kormány / Fotó: Jaap Arriens / NurPhoto / AFP

A román állam az állami vasúti teherforgalmi vállalat révén meghatározó szerepet játszik az Ukrajna felől érkező, illetve oda tartó vasúti áruszállítás biztosításában – idézi az Economedia.ro a kormányhatározatot.

A Carpatica Feroviarnak kell felváltania a csődközeli helyzetben levő állami vasúti teherfuvarozási vállalatot, a CFR Marfa SA-t. A cég 2007 óta minden évet veszteséggel zárt, 2023 végén az adósságállománya 4,595 milliárd lej volt. Tizenhat év alatt a CFR Marfa árbevétele 1,835 milliárd lejről 778 millió lejre csökkent, az alkalmazottainak a száma pedig közel 19 ezerről 3200-ra.

A román kormánynak be kell hajtania a vállalaton egy 2,6 milliárd lejes állami támogatást, melyet az Európai Bizottság törvénytelennek nyilvánított.

A CFR Marfa tavaly 31,2 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett – írja az Economedia.ro. Romániában 39 vasúttársaság működik, közülük 34 rendelkezik árufuvarozási engedéllyel.

Új erdélyi autópályát jelentett be a román kormány

Az A8-as autópálya Marosvásárhely és Ungheni között húzódik majd, 304 kilométer hosszan. Az új erdélyi autópálya mintegy 96 milliárd forintba kerülne.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.