BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felajánlotta lemondását a pénzügyminiszter! Fenyegetés, titkok a szlovák politikus körül?

Lubomír Vázny közlekedési miniszter, Robert Fico szerdai előrejelzésének megfelelően, pénteken menesztette a száz százalékos állami tulajdonban levő pozsonyi repülőtér igazgatóját Karol Biermannt, amiért Ján Pociatek szlovák pénzügyminiszterrel részt vettek az egyik legnagyobb szlovák pénzügyi csoport, a J&T Monacóban horgonyozó luxusyachtján rendezett összejövetelen májusban, s beárnyékolta őket a gyanú, hogy olyan információkat szivárogtattak ki a szlovák korona várható árfolyam-változásáról, melynek birtokában a J&T és más befektető társaságok könnyűszerrel jutottak több száz milliós haszonhoz.

Fico a pénzügyminiszterét szerdán még csak megdorgálta, csütörtökön pedig már megfenyegette a könnyelmű vendégeskedés miatt.

Miután pénteken a szlovák ellenzéki pártok bejelentették, hogy indítványozni fogják Pociatek leváltását, pénteken a pénzügyminiszter maga közölte egy nyilatkozatban, hogy noha semmilyen információt nem szivárogtatott ki, de a könnyelmű yachtvizit jelentőségének tulajdonított eltúlzott híresztelésekkel sem a kormánynak, sem a Fico nevével fémjelzett vezető kormányerő, a Smer-SD hírnevének nem akar ártani, ezért: ha a miniszterelnök hazatér külföldi útjáról, felajánlja neki a lemondását.

Fico a miniszter lemondásának úgy veheti elejét, hogy ha Pociatek komolyan is bejelenti a szándékát és ezt a kormányfő elfogadja. Ha így alakul, Robert Fico két éve kormányzó kabinetjében ez lenne a negyedik minisztercsere, amelyre azonban - az eddigi gyakorlatnak megfelelően - csak Fico egyetértésével kerülhet sor. 

Kormánya megalakulása óta Fico többször kijelentette: a korrupció, vagy más hasonló gyanú esetén bármelyik miniszterét azonnal meneszteni fogja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.