BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Folytatódott az amerikai lakásárak csökkenése, de kisebb mértékben

Az S&P Case-Shiller lakásárindexe, amely 20 nagyváros adatait tartalmazza, áprilisban 1,4 százalékkal esett vissza előző hónaphoz képest, a korábbi 2,2 százalékos csökkenés után, míg 15,3 százalékkal csökkent előző év azonos időszakához képest, amely szintén kedvezőbben alakult a vártnál.

Továbbra is a visszaeső lakáspiac jelenti az egyik legnagyobb veszélyt a gazdasági kilátásokra. A visszaeső lakásárak már vonzóak lehetnek, azonban a jelenlegi pénzpiaci környezetben minden bizonnyal a kereslet élénkülése lassabban mehet végbe. A lakásárak ezzel már sorozatban a 20. egymást követő hónapban is visszaesést mutatnak, jelentős javulás a közeljövőben még nem várható.
 
Összehasonlítva a központi lakáspiaci felügyelet által számított lakás árindexszel (Office of Federal Housing Enterprise Oversight - OFHEO), a S&P/Case-Shiller index a többféle kölcsönből fedezett lakásvásárlásokat tartalmazza, a másodlagos és a jumbo jelzálogokat is magában foglalja. Az OFHEO index azokat a lakásokat összesíti, amelyeket az úgynevezett személyre szabott jelzálog konstrukciókból finanszíroztak. Ezeket a Fannie Mae és a Freddie Mac, a kormány által vezetett jelzálog hitelezők folyósíthatják. Az OFHEO lakásárindexét 4 órakor ismerhetjük meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.