BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiújulhat az aranyláz

A gyengülő dollár és az egekbe szökő kőolajár miatt az infláció elől hagyományos menedéknek számító aranyban helyezik el pénzüket a befektetők, ennek eredményeként a nemesfém értéke meredeken emelkedett az elmúlt napokban.

Igaz, az arany jegyzésében tegnap korrekció állt be, 946 helyett csupán 937,55 dollárt fizettek egy unciáért a londoni kereskedésben. Eltérők az elemzői vélemények arról, csupán rövid visszapattanásról van-e szó, és az arany menetelhet tovább az ezer dolláros szint felé, vagy esetleg a befektetői árfelhajtás miatt visszaeső ékszeripari kereslet tartósan gátat szab a drágulásnak.

Az arany iránti kereslet javát az ékszeripar adja, és az első negyedévben 21 százalékkal kevesebbet (tonnában) használtak fel a nemesfémből az ékszerkészítők, mint a megelőző év azonos időszakában – derül ki a World Gold Council jelentéséből. A szervezet statisztikái alapján az ékszeriparnak az év első három hónapjában 12 százalékkal többet kellett fizetnie az aranyért, hiába rendelt jóval kisebb mennyiséget. A nemesfémpiacon a platina és az ezüst ára is esett: előbbi 0,3 százalékkal, 2072,25 dollárra, utóbbi 0,4-gyel, 18,04 dollárra unciánként.

Az olajpiaci árakat a spekulánsok és a dollár leértékelődése repíti a magasba – ismételte meg több OPEC-tagország múlt heti állásfoglalását az iráni és az angolai olajminiszter tegnap egy madridi konferencián. Az iráni illetékes arról is biztosította a hallgatóságot, amint egyértelműen szűkössé válik a kínálat, készen állnak növelni a világpiacra irányuló kitermelésüket. Az OPEC-tagok között látszólag teljes az egyetértés az olajárak robbanásszerű emelkedésének okairól.

Viszont az International Energy Agency középtávú olaj-piaci előrejelzésében a fekete aranyból felhalmozott tartalékok visszafogott bővülését, illetve az OPEC-tagországok szabad kapacitásának csökkenését valószínűsíti a következő öt évben. A szervezet szerint szűkössé válhatnak a források, mivel a kínálat az energiahordozó iránti kereslet növekedésével a magas árak és a mérsékeltebb világgazdasági bővülés mellett sem lesz képes lépést tartani.

A tartalékokra és a szabad kapacitásra különösen akkor lehet nagy szükség, ha természeti csapások vagy geopolitikai feszültségek veszélyeztetik a folyamatos kitermelést.

Jelenleg a legnagyobb kockázatot egy esetleges izraeli katonai csapás jelenti, amellyel az ország az iráni atomprogram beszüntetését kívánja elérni. Emiatt hétfőtől az amerikai benchmark WTI és a legfontosabb európai típus, a brent árfolyama is stabilan 140 dollár felett ragadt.

A mezőgazdasági termények is drágulnak, közülük a Chicagói Árutőzsdén tegnap a szójababért fizettek a kereskedők sosem látott, vékánkénti 16,2 dolláros árat. Viszont a búza árfolyama a határidős kereskedésben már 36 százalékkal elmarad a februárban beállított csúcsától, és a kukoricáé is korrigált öt százalékot június vége óta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.