BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiút a válságból: a miniszter fegyelmet követel a pénzpiacokon

Henry Paulson amerikai pénzügyminiszter Londonban adta elő új piaci szabályozásról szóló elgondolását. A reguláknak egy magas szintű piaci fegyelmet kell biztosítaniuk. Ebbe beletartozik, hogy bizonyos bankok tönkremennek.

Nem engedhető meg, hogy egyes bankokat „túl nagynak” titulálnak, és a jegybank nem hagyja, hogy bármi bajuk essen, ellenben mindig a segítségére siet – idézi Paulsont a Neue Zürcher Zeitung. A miniszter elmondta: ez torzítja a piaci fegyelmet.

Ezzel összefüggésben a Bear Stearns-t említette, valamint a Fed legújabb rendelkezését, a „Primary Dealer”-eknek szolgáltatott hitelkeretet. Szerinte egy optimális szabályozás keretében lehetséges, hogy komplex pénzpiaci szereplőket is csődeljárás alá vonjanak anélkül, hogy megrázkódjon a rendszer.

A rendezés révén fontos, hogy a részvényesek – és a „hívők” – vállalják a vállalati döntések következményeit, a károkat és hibákat is beleértve. Csak így lehet fegyelmet parancsolni a piacon -vélekedett Paulson.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.