BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyaralni megy? Minden, amit az utasbiztosításról tudni kell

A kánikula beköszöntével mind több bőrönd fedele csukódik le, s vág neki gazdájával együtt a jól megérdemelt pihenésnek. A felhőtlen nyaralást azonban könnyen beárnyékolhatják kisebb-nagyobb balesetek.

Egy elkeveredett bőrönd, egy ellopott pénztárca, vagy egy törött kéz az egész nyaralásra rányomhatja a bélyegét. Így legyen szó akár belföldi, akár külföldi nyaralásról, érdemes az indulás előtt bebiztosítani magunkat a balszerencsés esetekre. Ha valaki utazási irodával utazik, akkor mindenképpen helyben kösse meg az utasbiztosítását, az irodák ugyanis általában olyan komplex biztosítási csomagokat kínálnak az utazások mellé, amelyek az adott körülmények között feltétlenül szükségesek. Például ha valaki kalandtúrára fizet be, akkor az utazási iroda biztosítási csomagjában biztos, hogy szerepelni fog a sportbaleset-biztosítás is. 

Annak a turistának pedig, aki önállóan szervezi nyaralását, de szeretné biztonságban tudni értékeit, és persze saját magát, érdemes az interneten körbenéznie a különböző biztosítók ajánlatai között. Akár az elutazás előtti utolsó pillanatban is lehet utasbiztosítást venni, a határ menti benzinkutaknál ugyanis erre is van lehetőség. Érdemes azonban előre átgondolni, hogy hova, milyen céllal, mennyi időre és milyen értékekkel utazunk, hogy a lehető legjobb szolgáltatással biztosítsuk be magunkat a nyaralás alatt.

A következő néhány pontban Horváth Péter, a Magyar Biztosítók Szövetsége tagozatelnökének segítségével azokat a hasznos tudnivalókat gyűjtötte össze a Reggel.hu, amelyekre nem árt odafigyelni, mielőtt nekivágunk a nyári kalandoknak.

Bebiztosítva az országhatáron belül is

A belföldi utasbiztosítás két elemből áll: az egyik a belföldi balestbiztosítás, a másik pedig a belföldi utazáslemondási biztosítás. Az előbbi a többi között annyival tud többet a határainkon belül érvényes társadalombiztosításnál (tb-nél), hogy például utazási költségtérítést nyújt beteglátogatásra a megsérült utas közeli hozzátartozóinak. Ugyancsak kifizetik az elhunyt nyaraló holttestének szállítási költségeit, amire egyébként a tb nem nyújt fedezetet. A belföldi utazáslemondási szerződés lényege, hogy ha valaki rajta kívül álló okok miatt – mint például betegség, baleset, közeli hozzátartozó halála, vagy valamilyen természeti katasztrófa – nem tud elmenni a már befizetett nyaralásra, akkor a biztosító fizeti ki azt az utazási szerződésben meghatározott összeget, amelyet egyébként a pórul járt utas zsebéből vennének ki az utazási irodák.

Határon túl is biztos testi épség

Az EU 2005. június elsejétől úgynevezett egységes európai betegbiztosítási kártyát vezetett be, amellyel azok a sürgős egészségügyi ellátások vehetők igénybe, amelyek orvosilag indokoltak a külhoni tartózkodás során. Hátulütője viszont, hogy az EU országain belül – továbbá Horvátországban és Svájcban – csak az államilag preferált betegbiztosítókkal szerződött kórházak és orvosok fogadják el a kis plasztikkártyát. Ráadásul az egységes kártya nem téríti meg a betegszállítással kapcsolatos költségeket, sőt egy esetleges halál esetén a holttest hazaútjának díját is a hozzátartozóknak kell megfizetnie. Ezért is érdemes inkább külföldi balesetbiztosítást kötni, ami az előbb említett esetek mindegyikére, továbbá maradandó sérülés, illetve baleseti halál esetén is nyújt fedezetet, mindezt naponta biztosítástól függően 400–700 forintért.

Bebiztosított értékek

Az úgynevezett poggyászbiztosítás a csomagokban, vagy azok tartalmában esett károk megtérítését foglalja magába. Fontos azonban tudni, hogy a repülőutaknál egyik biztosító sem vállal felelősséget a műszaki cikkekre, az ékszerekre, a készpénzre, a bankkártyára, még akkor sem, ha azt kézi poggyászként visszük magunkkal a fedélzetre.

Mindig fizet a biztosító?

Nem árt szem előtt tartani, hogy sok más biztosításhoz hasonlóan az utazásbiztosításnál is a biztosító dirigál. Így ha a biztosító úgy ítéli meg, hogy az ügyfél nem volt elég körültekintő – például tárva nyitva hagyta szobája ajtaját, amíg lement a strandra, vagy részegen biciklizett a sztráda kellős közepén – akkor megtagadhatja a kártérítést egy esetleges baleset esetén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.