BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Diákmunkával álcázott ügynöki tevékenység – Az ING gyakorlatát vizsgálja a PSZÁF

Az ING-hez tartozó ügynökök úgy toboroztak új tagokat a csoport magánnyugdíj-pénztárába, hogy diákoknak ígértek könnyű nyári pénzkereseti lehetőséget. A PSZÁF mellett a biztosító is folytatja belső vizsgálatát, a tisztességtelen közvetítőkkel pedig szerződést bont.

Az utóbbi időben több panasz is érkezett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) amiatt, hogy az ING ügynökei az ügyfeleket megtévesztő módon jártak el a magán-nyugdíjpénztári tagok toborzása során. Binder István, a felügyelet szóvivője a Népszabadságnak elmondta: a PSZÁF nemrég elkezdett egy átfogó témavizsgálatot a pénzügyi termékeket közvetítő ügynökök működési gyakorlatának feltérképezésére. Ennek részeként a szervezet megvizsgálja a szóban forgó ügyet is az ING-nél, amely egyébként is szerepelt azon intézmények között, ahol a PSZÁF az ügynökök munkáját ellenőrzi - tette hozzá.

Az ING néhány ügynöke úgy toborzott új tagokat a biztosító magánnyugdíjpénztárába, hogy hirdetésekben keresett nyári munkára diákokat. A fiataloknak ki kellett váltaniuk az alkalmi munkavállalói kiskönyvet, s ezzel párhuzamosan be kellett lépniük valamelyik magánnyugdíjpénztárba, "véletlenül" éppen abba, amelyet a diákmunkát szervező ügynök képviselt.

Az ING-hez is több panasz érkezett ezzel kapcsolatban. A biztosító kivizsgálta az ügyeket és megállapította, hogy mintegy tíz szerződéses ügynöke a diákmunkákat olyan feltételekhez kötötte (például magán-nyugdíjpénztári belépéshez), ami etikátlan és összeegyeztethetetlen a cég üzletpolitikájával. Ezekkel a partnereivel az ING még július elején szerződést bontott, valamint ezzel egyidejűleg egy vezetői körlevélben felhívta összes ügynökének figyelmét arra, hogy mik azok a jogszabályi előírások és etikai irányelvek, amelyeknek meg kell felelniük. Úgy tűnik azonban, továbbra is vannak olyan közvetítők, akik nem veszik figyelembe a körlevélben leírtakat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.