BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több a hitel, mint a betét - Körkép a hazai háztartásokról

Mínuszban zárták 2008 első fél évét a hazai háztartások: a Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint június végén – rövid időn belül immár másodszor – a hiteleik mennyisége – ha minimálisan is, de – meghaladta a betétekét.

A hitelek túlsúlya egyáltalán nem meglepő az elmúlt egy év tendenciáinak tükrében. A lakosság által felvett kölcsönök mennyisége a június végéig számított egy év alatt majdnem 23 százalékkal bővült, míg a betéti oldalon mindössze 5,5 százalékos – alig több mint 300 milliárdos – növekményt tudtak felmutatni.

Csak az első fél évet vizsgálva hasonlóak az arányok: a hitelek összmennyisége decembertől júniusig 7,4 százalékkal lett magasabb, ráadásul úgy, hogy a forint utóbbi hónapokban produkált erősödése némileg még apasztotta is az állományt. A megtakarítási oldalon viszont csak a szinten tartásra volt elegendő az első fél év: júniusig mindössze 12,5 milliárddal sikerült növelni a betétállományt.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.