BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"A mostani válság egy hasnyálmirigyrákra hasonlít"

Sokan emlegették fel az 1987-es fekete hétfőt a mostani tőzsdezuhanás kapcsán. A legérdekesebb különbségtételt valószínűleg a CNN egy megkérdezett elemzője adta.

Hétfőn a Standard & Poor''s 500-as indexe 8,77 százalékot esett. Ez a legnagyobb esése 1987 októbere óta, amikor a "fekete hétfőn" egy nap alatt 22 százalékot esett. Az akkori válság során Hong Kongtól kezdve Európán át az egész világ érintett volt; ráadásul mindössze pár nap alatt játszódtak le a tetemes zuhanások.

Az akkori esés okai nem egyértelműen tisztázottak; a tőzsdék hosszú távú süllyedésének fő okaként azonban az Egyesült Államok és Németország között kialakult valuta-értékelési vita szolgált.

"Azonban míg az 1987-es zuhanás egy szívinfarktusként ment végig a tőzsdén, a piacok mostani helyzete sokkal inkább egy hasnyálmirigyrákra hasonlít" - mondta tegnap este a CNN egy megkérdezett elemzője.

Ma reggel, az indiai pénzpiacok kilátásait elemezve ugyancsak érdekes hasonlatra ragadtatta el magát egy másik, helybéli CNN-elemző. "Jelenleg olyan a piac, mint az indiai krikettcsapat: egy nagyon fontos napon egyszerűen nem tudod, hogyan fog teljesíteni."

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.