BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Árupiaci várakozás: kivételes volt az elmúlt hét?

Árupiac. Az elmúlt egy hét trendjére tette fel a koronát az árupiaci berepülés pénteken. A kőolaj az utóbbi hónapok legnagyobb áresését könyvelte el. Az előző 6 napban összesen 7 százalékot zuhant, és csak a mai napon további 2 százalékot veszített értékéből.

Az amerikai könnyűolaj egy hordója (WTI) 105,76 dollárig ereszkedett, míg a londoni brent másfél dollárt veszített értékéből ma délelőtt, egy hordó jegyzése így most 104,9 dolláron áll. A történet hátterében a minap napvilágot látott rossz makro adatok húzódnak. A luxemburgi pénzügyminiszter, Jean-Claude Juncker szerint az Európai Bizottság idei növekedési előrejelzését 1 százalékra csökkenti le, amit főleg a vezető gazdaságok megmerevedése okoz. Ma teszik közzé az amerikai foglalkoztatási adatokat, ahol az előző hónap 51 ezres munkahely megszűnését követően az augusztusi adat is további mintegy 70 ezer állás eltűnését jelezheti – vélik elemzők.

A recesszió hatására esik az olajár, ugyanis a világpiaci kereslet tompulására számítanak a befektetők, akik ráadásul a dollárban denominált árupiaci termékeket most kevésbé veszik. Az amerikai fizetőeszköz a héten olyan erős szintre kapaszkodott az euróval szemben, mint idén még egyszer sem. (1,42-es határig ereszkedett az euró-dollár árfolyam, de a devizakereskedők szerint a lejtmenet nem áll meg az 1,40-es lélektani határig sem).

Jövő hét kedden gyűlnek össze Bécsben a vezető olajkitermelő államok (OPEC), hogy áttekintsék az idei évre várható ártrendet. Nem lesz könnyű dolguk, hiszen így is maximális kapacitás mellett pumpálják fel a fekete aranyat a Perzsa és Mexikói-öböl valamint az orosz tundra mélyéről, mégis hatalmas nyomás nehezedik rájuk az ipari államok részéről, hogy tovább növeljék a kitermelést. Miközben ugye esnek az árak. Elemzők mindemellett nem számítanak jelentős elhatározásra a 13 állam vezetőjétől, vélhetőleg igyekeznek tartani a felfutott kitermelést. Nem a kőolaj az egyetlen árupiaci termék, amit olcsóbbá tett a dollár hektikus irányváltása (a héten 2,7 százalékot erősödött a közös pénzzel szemben).

Az elmúlt egy év inflációs vs. recesszió küzdelmében pillanatnyilag a recesszió áll nyerésre, ez pedig az inflációs félelemtől menekülő befektetőket is visszariasztja a védelmet biztosító árupiaci felhalmozástól. Főleg, hogyha a recesszió miatt csökken a fogyasztás, ami visszavetheti akár az ékszer alapanyagául szolgáló nemesfém, vagy akár az élelmiszerek keresletét világszerte.

Egyre erősödik az arany és a dollárjegyzések közötti statisztikai összefüggés, vagyis ha a dollár fel, az arany lefelé veszi az irányt és fordítva. A héten 4,3 százalékot veszített értékéből az arany, a pénteki nemesfém kereskedésben 795,45 dolláron mozgott az árfolyama, miközben a nagy bankházak egyre csökkentik az év végére várható árfolyam előrejelzésüket. A korábbi ezer dollár helyett már csupán 850 dollár körül várják az arany szilveszteri érkezését). Az ezüst is veszít értékéből: 12,73 dollár egy uncia.

Az ipari fémek sem ússzák meg az árzuhanást, jellemzően a recesszióra legérzékenyebbek estek nagyot a héten: a réz 4,3 százalékot veszített értékéből, novemberi szállításra 7186 dollár egy tonna ára. Az alumínium 0,3 százalékot esett ma: 2670 dollár tonnánként, a cink 0,7 százalékot esett 1800 dollár tonnája.

Az élelmiszerek terén is az erősödő dollár határozta meg az e heti teljesítményt. A szójabab vékájának ára ma 2,5 százalékot esett: novemberi szállítása 12,04 dollárt ér, ami augusztus 15-e óta a legalacsonyabb éték. Az olajbogyók ára a héten 6,7 százalékot zuhant. A kukorica decemberi szállításra vékánként 5,545 dollárra esett (1,8 százalék) a mai szingapúri kereskedésben.

Az erős dollár és az idénre várható jó termés miatt a búza február óta 44 százalékot veszített árából: egy véka ma 2,1 százalékos árcsökkenést követően 7,605 dollárba került. A búza ára tavaly még 77 százalékos emelkedésével a legjobban teljesítő árupiaci termékek között tudhatta magát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.