BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Az APEH nem akarja ellehetetleníteni az adózókat"

A későn érkező szja-bevallások feldolgozásakor ellenőrzik, nincs-e az adózónak más adónemben tartozása. Ha igen, visszatartják a bevallás után várható visszatérítést. Ez a vizsgálat kötelező, és a hirtelen jött nagy mennyiségű adat feldolgozása időbe telik.

"Jó magyar szokás szerint a többség az utolsó pillanatban nyújtotta be a 2007-es adóévvel kapcsolatos bevallását." Az APEH-nek a feldolgozás során kötelessége ellenőrizni, hogy az adózó más adónemben felhalmozott-e tartozást, ha igen, akkor a bevallás után várható visszatérítést visszatartják – fejtette ki a Népszavának Varga Katalin, az APEH Közép-magyarországi Régió adóügyi szakigazgatója.

Ha az adózó tartozik, az APEH a visszaigénylendő összegből kiegyenlíti a tartozást, majd erről értesíti az adózót. Magányszemélyek körében a leggyakoribb tartozások az illetékekre vonatkoznak. Mivel az illetékeket 2007-ben az APEH integrálta, az ezzel kapcsolatos tartozások megjelennek a folyószámlán és szintén az szja-visszaigénylés visszatartását eredményezhetik. A szakigazgató szerint ha valaki megfelelően kitöltötte az szja-bevallás köztartozásra vonatkozó részét, akkor bizonyára nem lepődik meg, ha nem kap visszaigénylést.  Hozzátette: mióta az APEH-hez tartozik az illeték, ugyanúgy működik, mint bármely más adónemben. "Rögtön nyilvántartjuk, és azonnal meg is kell fizetni." - mondta el Varga.

Azzal kapcsolatban, hogy a korábbi évekkel ellentétben még nem kezdték meg az adófolyószámla-kivonatokat, Varga Katalin elmondta: ebben az évben október 31-ig kell postázniuk ezeket, akik pedig nem kapnak, azok örülhetnek, mert valószínűleg nullát mutat az egyenlegük. Hozzátette: az adófolyószámla-kivonat kiküldésének lényege, hogy az adózó ellenőrizheti, milyen tartozásai vannak, beleértve a késedelmi pótlékokat is, amelyekről sok adózó megfeledkezik.

A fizetési könnyítési kérelmekkel kapcsolatban úgy nyilatkozott: a törvény behatárolja, hogy milyen szempontokat méltányolhatnak, ezeket most is figyelembe veszik. Hozzátette: az APEH-nek nem az a dolga, hogy az adózók ellehetetlenüljenek, hanem az, hogy megfizessék az adótartozásaikat, hiszen így tudnak a későbbiekben is közterheket fizetni. Szigorúbb  fizetéskönnyítési szabályok vonatkoznak az áfára és a járulékokra. Ami az áfát illeti, az APEH-nek nem dolga, hogy a körbetartozásokat kezelje, a járulék nem befizetésével pedig a cégek kárt okoznak a dolgozóknak, tehát erre sem vonatkozhat méltányosság – jelentette ki a szakigazgató.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.