BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem a befektetők éve volt 2008 - Mi jöhet még?

Az idei év nem sok jót hozott eddig a befektetőknek, a kelet-európai tőzsdék 25-50 százalékos árfolyamveszteséget "termeltek" eddig, a bankok likviditási nehézségekkel küzdenek, az elmúlt napok eseményeinek hatását pedig már nem is kell részletezni. A Raiffeisen Capital Management elemez.

Már Oroszország is erőteljes árfolyamcsökkenéssel küzd

A sorozatos rossz hírek hatására a májusig kiváló eredményeket mutató orosz részvénypiac is kénytelen volt búcsút mondani nyereségeinek, és jelenleg meglehetős mínuszban áll- olvasható a Raiffeisen legfrisebb elemzésében. Az év eleji eredményekhez képest mintegy 50 százalékos a visszaesés. A tőzsdék árfolyamesése miatt megszűnt az orosz bankközi piac likviditása is, az egynapos befektetések kamatai pedig mindössze néhány százalékpontot emelkedtek. Az elmúlt években számos értékpapír megvásárlását is hitelfelvételből finanszírozták, ezek a részvények azonban most a pótbefizetési követelések miatt kerülnek piacra.

Mi várható a kelet-európai részvénypiacokon? 

A következő hónapokban a legtöbb kelet-európai országban valószínűleg tovább lassul a gazdasági növekedés, jövőre viszont már újra a gazdaság élénkülésére lehet számítani, ám így sem valószínű, hogy a 2007-es év nagyon magas növekedési rátáit újra el lehet érni – elemezte a jelenlegi helyzetet Angelika Millendorfer, a Raiffeisen Capital Management feltörekvő piaci részvényekkel foglalkozó csoportjának vezetője.

Ahogy az elemző fogalmaz: a tartós pénzügyi válság és a globális konjunktúra vonatkozásában tapasztalható növekvő bizonytalanság miatt ez a forgatókönyv ráadásul rejt magában némi kockázatot. Hatalmas bizonytalansági tényezőként hatnak a nyersanyagárak, különösen az olaj árának alakulása rizikós. Fokozottan igaz ez Oroszország esetében, hiszen a nyersanyagárak további erőteljes csökkenése nagyban befolyásolhatja konjunkturális kilátásait. Még ennek bekövetkezése esetén is úgy gondoljuk azonban, hogy a kelet-európai államok közül az idei és a jövő évben is Oroszországban várható a legnagyobb mértékű növekedés – fejtette ki Millendorfer.

Kelet-Európa

A régiót jó lengyel kilátások, ám nagyobb cseh és török kockázat jellemzi. Oroszország mellett jelenleg a lengyel piac helyzete a legérdekesebb. A lengyel vállalatok nyereségnövekedése várhatóan továbbra is meghaladja az évi 10 százalékot, az értékelések pedig jelenleg nagyon kedvezőek. Lengyelország megbízható konjunktúrája tompíthatja a növekedés globális lanyhulását. Ezzel szemben a cseh és török részvények nem sorolhatók a vonzó értékpapírok közé.

Törökországban az AKP ellen irányuló betiltási eljárást követően - amely a kormány szempontjából ugyan szerencsés kimenetelűnek nevezhető - a politikai kockázattal továbbra is számolni kell. Tovább nehezíti a helyzetet a magas infláció és a nyersanyagimporttól való erőteljes függőség. Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy Törökország nagy profitra tehetne szert a nyersanyagárak tartós csökkenése esetén.

Németországhoz fűződő erős gazdasági kapcsolatai miatt Csehországot átlagon felüli mértékben érintené az euróövezet esetleges recessziója. Ehhez jön még az a tény is, hogy az erőteljes felértékelést követően a cseh koronát fokozottan érintené a korrekció, tehát a Csehországban befektető külföldieknek a devizaveszteségek lehetőségével is számolni kell. Csekély a további csökkenés kockázata – gyors fellendülés nem valószínű

Összességében nézve a kelet-európai részvények további árfolyamcsökkenéseinek kockázata már nagyon kicsi, ugyanakkor arra sincs kilátás, hogy valamilyen körülmény gyors és tartós fellendülést indítana be. Az elszenvedett komoly árfolyamveszteségeket követően bármikor átmeneti enyhülés következhet be. A globális kockázat-megítélés tartós javulására és ezen keresztül a kelet-európai részvénypiacok megbízható erősödésére csak az amerikai és európai pénzügyi rendszer válságának tartós enyhülése és az amerikai konjunktúra beindulásának határozott jelei nyomán nyílhat lehetőség. Hosszú távon viszont Kelet-Európa továbbra is jó kilátásokkal bíró, vonzó befektetési környezetnek számít.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.