BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Francia fordulat – Elzárhatják a csapot a bankok felé

Nicolas Sarkozy francia államfő és kormányának több tagja támadást intézett azon bankok ellen, amelyek a pénzügyi válságra hivatkozva az állami mentőháló védelmében sem folyósítanak hitelt a vállalkozásoknak és a lakosságnak.

Sarkozy tegnap esti beszédében a bankokat az adófizetőkkel kötött "erkölcsi paktumra" figyelmeztette, amelyet a pénzügyi rendszer összeomlásának elkerülésére rendelkezésre tartott, 360 milliárd eurónyi közpénzért - kisebb részt kölcsöntőkéért, nagyobb részt garanciákért - cserébe vállaltak, és arra kérte az általa a múlt héten kinevezett hitelközvetítőt, hogy a nyilvánosság előtt a sajtóban leplezzen le minden elfogadhatatlan hitelmegszorítást – tudósít a Gazdasági Rádió.

Az állami támogatásért cserébe ugyanis a bankok kötelezettséget vállaltak arra, hogy évente 3-4 százalékkal növelik hiteleik összegét. A pénzügyminisztérium számításai szerint így további 75 milliárd eurónyi hitel szabadulhat fel a gazdaság finanszírozására.

A hitelfolyósítások ellenőrzésére egy hitelközvetítői posztot hozott létre az állam. Az azt betöltő személy feladata megyéről megyére ellenőrizni, hogy a bankok miként és tényleg folyósítanak-e kölcsönt a vállalatoknak.

A posztra kinevezett René Ricol a France Info hírrádióban nem zárta ki, hogy az állam leállítja a hitelfolyósítást azon bankoknak, amelyek nem emelik meg hiteleik összegét: - Ha a bankok elzárják a hitelcsapot, mi el elfogjuk zárni a csapot a bankok felé - hangoztatta a közvetítő.
 
Véleménye szerint a bankoknak az eddigi hitelkonstrukciók megtartása mellett az állami támogatásért cserébe kockázatot kellene vállalniuk azért, hogy a gazdasági válságban ne álljon le a termelés. A közvetítő ugyanakkor úgy vélte, hogy a bankok többsége teljesíti a kötelezettségvállalásokat, és minden vállalkozás hitelhez juthat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.