BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Itt az ideje, hogy levonjuk a tanulságot" - 50 milliárd a Hypo-nak

A német szövetségi kormány és az ország pénzügyi szektora megegyeztek a Hypo Real Estate ingatlan-finanszírozó csődjének elkerülését szolgáló mentőcsomagról.

Az utolsó percben akadályozták meg a Hypo Real Estate (HRE) összeomlását - írja a Süddeutsche Zeitung. "A HRE megmenekült" - mondta a pénzügyminisztérium szóvivője. A pénzügyi felügyelet elnöke és a HRE vezére ugyancsak elégedett a megállapodással.

A minisztériumi közlemény szerint a még az elmúlt héten kialkudott 35 milliárdos állami kölcsönt a pénzügyi szektorral kötött megállapodás 15 milliárd eurós gyorshitellel egészíti ki. Így "stabilizálják az intézetet és megerősítik a nehéz időket élő német pénzpiacokat".

A mostani megegyezés alapján, amennyiben a garanciát ingénybe veszi a vállalat, 14 milliárd eurós összegig a költségek 60 százalékát a pénzügyi szektor, 40 százalékát a szövetségi kormány viseli. A minisztérium szerint a lépés nem terheli plusz költséggel az adófizetőket.

A CDU/CSU és a Zöld párt politikusai Georg Funkét, a HRE elnökségének vezetőjét lemondásra szólították fel. Szerintük Funke minden jel szerint nem hozott nyilvánosságra minden adatot a cég válságának mértékéről. "Az, aki először 35 milliárdot mond, majd kiderül, hogy az összeg 50 milliárd, az nem egy kompetens tárgyalópartner. Itt az ideje, hogy levonjuk a tanulságot" - mondta a nagyobbik kormánypárt szóvivője.

A német piacokon azonban többen is hallatták a hangukat: ne egyedi megoldásokat találjanak a jelenlegi válságra, hanem egy olyat, ami az egész piacot átfogja. A betétesek bizalmának megőrzésére a szövetségi kormány vasárnap bejelentette, garanciát vállal az összes lakossági bankbetétre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.