BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már nem hiszünk a bankoknak!

Hatékony garanciákat, a kamatok, járulékos költségek maximális mértékének jogszabályi rögzítését szorgalmazza többek között Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége, amely ma nemzetközi szakmai konferenciát rendez a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat kérdéseiről.

Baranovszky György a szervezet ügyvezető elnöke a VGO-nak elmondta: a tanácskozáson kikerülhetelen a pénzügyi válság hatásainak taglalása, közte a banki szolgáltatásokban a fogyasztó körültekintő, pontos tájékoztatásának és az általános szerződési feltételek egyoldalú módosítását korlátozó szabályozásnak a szükségessége.

Az elnök szerint nem elegendő ha ezzel kapcsolatban a bankok írnának elő a maguk számára ajánlásokat, bármennyire is figyelembe veszik a fogyasztói érdekeket.

A fogyasztó már nem hisz a bankoknak, ezért kötelező erejű jogszabálynak kell rendelkeznie a szerződésmódosítás feltételeiről, szögezte le Baranovszky György.

A budapesti tanácskozáson képviselteti magát a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság mellett a Gazdasági Versenyhivatal és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete is.

E szervezetek között megosztja a hatósági feladatokat a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény. Szeptemberben lépett hatályba. Célja, hogy megteremtse a vállalkozások által a fogyasztók részére közzétett tájékoztatások szabályozásának általános kereteit. A kereskedők, szolgáltatók súlyos - esetenként akár százmilliós sőt milliárdos nagyságrendű - bírságokra számíthatnak, ha megszegik a fogyasztóvédelmi előírásokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.