BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Meglepő módon reagálnak a piacok" - elemzői vélemény az MNB-EKB-megállapodásról

Az MNB és az EKB bejelentése öt milliárd euró hitelkeretről a deviza-swap piac likviditásának elősegítése érdekében újabb lépés, amely megnyugtatóan rendezheti a piacokat - mondta Cselényi György a BNP Paribas kamatkereskedési igazgatója az MTI kérdésére csütörtökön.

Szükség lenne arra is - mondta az igazgató, hogy az MNB közvetlenül részt vegyen a likviditás növelésében, és ne csak közvetítő szerepet vállaljon. Ugyanakkor az eszközöket legalább egy-három hónapra kellene biztosítani a jelenlegi egynapos helyett - tette hozzá. Erre azért lenne szükség, mert a hitelező bankoknak az ügyfelek havonta törlesztenek, a bankok kamatkitettsége pedig legalább három hónapos.

Hozzátette: addig nincs baj, ameddig a devizahitel-felvevők fizetni tudnak, de a nehezedő gazdasági helyzetben megnőhet a veszélye annak, hogy tömegesen nem tudják majd törleszteni devizahiteleiket. Cselényi György fontosnak tart egy drasztikus kamatemelést is, hogy a származékos kamatügyletek és az állampapír-piaci hozamok közötti nagy különbség eltűnjön és ezzel nehezebbé váljon a forint elleni esetleges támadás.

Az MNB október 10-én jelentette be, hogy közvetítőként tenderen biztosít likviditási eszközöket, de az árat a jegybank határozta meg. A keddi 35 millió eurós tenderen is még az MNB árazott, de változtatott ezen, és most már a piacra bízza az ár meghatározását.

Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója röviden csak annyit mondott: "váratlan és meglepő módon reagálnak a piacok", így nem látható az EKB támogatásának hatása sem.

Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője szerint rövid távon pozitív hatása lehet a mostani megállapodásnak. A továbbiakban azonban számos más lépésre is szükség lenne, ami közül a legfontosabb a makropálya megváltoztatása azért, hogy az ország devizahitel igénye csökkenjen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.