BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Romániában is lassulhat a hitelállományok bővülése

A jelenlegi 50-60 százalékról várhatóan évi 25-30 százalékra csökken a lakossági hitelnyújtás bővülése, adta hírül szerdán a román sajtó, Mugur Isarescut, a Román Nemzeti Bank (BNR) elnökét idézve.

A növekedést a jegybank szigorított hitelfolyósítási feltételei lassítják. A román központi bank már nyáron elhatározta, hogy az infláció lassítása érdekében szigorúbb hitelezési feltételeket szab meg a bankoknak. A hitelintézeteknek mostanáig kellett kidolgozniuk a jegybank elvárásai alapján a saját, szigorított hitelnyújtási szabályzataikat.

A szigorítás következtében az igénylők hitelképességét az adó utáni jövedelem alapján kell megállapítaniuk a bankoknak. A hitelkérőknek az adóhivataltól származó bizonylatot kell felmutatniuk jövedelmükről. Korábban a pénzintézetek beérték a munkáltatók által kiállított jövedelemigazolással is.

Romániában júliusban a tizenkét havi infláció 9,04 százalék volt, hároméves csúcs, augusztusban 8,02 százalékra, szeptemberben 7,30 százalékra mérséklődött az éves drágulás. A Román Nemzeti Bank legutóbb július végén emelte irányadó kamatát, a pénzügypolitikai rátát, negyed százalékponttal 10,25 százalékra, azóta nem változtatott rajta. A tavalyi évet 8,75 százalékon kezdte, tavaly júniusig 7,0 százalékra ment le, az akkor még alacsony inflációval és a viszonylag lassúbb gazdasági növekedéssel indokolva lépéseit.

A szigorítást tavaly októberben kezdte, a nagy reálbér-emelkedéssel, a lakossági fogyasztás meredek növekedésével és - emiatt - a gazdaság esetleges túlhevülésével indokolva lépéseit. A román gazdaság valóban szembe halad a világtendenciával: a GDP az első negyedévben 8,8 százalékkal, a második negyedévben 9,3 százalékkal, négyéves rekord ütemben növekedve haladta meg az egy évvel korábbit.

Tavaly a román GDP változatlan áron 6,0 százalékkal nőtt, előzőleg 2006-ban 7,7 százalékkal gyarapodott. A nagy tavalyi lassulást főleg a mezőgazdaság okozta. Idén éppen a mezőgazdaság, a hatalmas termés gyorsítja a növekedést, ez a titka annak is, miért csökken az infláció a nagy GDP-növekedés és a nagy lakossági fogyasztásnövekedés ellenére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.