BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tőzsdebukás! "Down" Jones "megkóstolja" a 9000 pont alatti szinteket?

A tőzsdék lassan már csak amolyan „short-paradicsommá” válnak, miután a Dow Jones kedd éjjel újabb 5 százalékkal, vagyis 508 ponttal soványabban 9447 ponton zárta a kereskedési napot, vagyis újabb „álomhatárt” tört át. Nyugalom! Bizakodásra semmi ok, az esésnek még mindig vannak tartalékai!

Mi lesz már?
Kérdezhetné joggal minden shortos. A keddi (számunkra az időeltolódás miatt éjjeli) New York-i esés "éppen csak" elérte az ingerküszöbüket a maga "alig" -500 pontjával. Hja, nem olyan könnyű már nagy pontszámú zuhanásokat produkálni miután a bázis már olyan alacsony. De nyugalom sem a válságokozók, sem a shortolók, sem a remegő kezű befektetők nem tűntek el a piacról, csak épp erőt gyűjtenek, mielőtt a 9000 pontos szintet is átüti a Dow Jones vagyis ma már helyesebben inkább úgy hívhatnánk: „Down” Jones Industrial Average.

Minden szakadt, a nap vesztese a Bank of America
Egy nap alatt 26,23 százalékkal zuhant a Bank of America (BoA) árfolyama, így a nap vesztese lett. A részvény záróára 23,77 dollár volt, a bankpapír július közepe óta nem járt ilyen mélyen. A BoA-nak Követői is akadtak, a Citigroup, a JP Morgan Chase valamint a General Motors is 10 százalék feletti esést szenvedett el. A Dow Jones index komponensei közül a legkisebb mínusszal az Exxon Mobile zárt, árfolyama 1,62 százalékkal mérséklődött.

Mégis, mit vártak?
A 700 milliárdos mentőcsomag nem csak mint piacnyugtató nem vált be, de a történelem egyik legszocialistább piacgazdasági intézkedéseként kerül majd be a gazdaságtörténelembe. Fura, hogy egy ilyen – a válság amerikai össz piaci hatásait nézve marginális – összegtől fordulatot vártak egyesek, hiszen ez a már meglévő problémákat is csak úgy ahogy kezelte. De sem azokkal a csontvázakkal nem tudott számolni, amelyek a napokban estek ki a páncélszekrényekből sem a válásg reálgazdasági hatásait, s azok tőkepiaci „visszhangját” nem képes kezelni. Ezek a hatások pedig bőséges tartalékokat tartogatnak a további esések számára.

Nőhetnek a morális kockázatok
Nem lehet ugyanis kéthetente újabb csomagokkal kisegíteni a bajba jutottakat, azonban egy-egy ilyen precedens felveti a morális kockázatok megnövekedésének veszélyét. „Ha az állam úgyis kihúzza a nagyobb pénzintézeteket a bajból, akár el is engedhetik a reszkető kezükből már csaknem kicsúszó gyeplőt más bankok, biztosítók vezetői is.” – gondolhatja ezután bárki, hiszen arra már az elmúlt napokban is volt példa, hogy bankok hátráltak ki egyes ügyletekből. Holott a befektetői, betétesi bizalmat éppen az támaszthatná meg, ha a bankok „kisegítenék” egymást a bajból. Ugyanis erről szól a piacgazdaság: hogy egy iparág – s ez különösen és kiemelten, sőt elsősorban a pénzügyi szférára kell, hogy igaz legyen – megoldja a saját válság problémáit. Ehelyett – ahogy egy internetes lap arra jól rávilágított – a „tőzsdemaffia” kizsarolja a kormányzatokból a támogatást, aminek aztán nem sok látszatja lesz, de az adófizetők majd megérzik.

Azért csak meg lesz az a 7-es?
Mármint nem a 700 milliárdos csomag (ami már meg van), hanem a 7 ezer pontos Dow Jones. Ha nem is ilyen mélységekig, de jó eséllyel a 9 ezer pontos határ áttörése felé halad igen nagy – és meglepően töretlen – lendülettel az amerikai börze. Amennyiben nem áll meg, s ezt a szintet átüti, végképp komolytalanná válik bármilyen profi tanácsadó befektetési tippje. Egyszerűen jól látszik, s látszott 3, 6 és 12 hónapja is: fogalmuk sincs mi lesz a következő 3, 6 vagy 12 hónapban.

Megtörtént a „hihetetlen” 
A New York-i tőzsde a napokban nem csak 10 000-es lécet verte le, de éjjel még a 9500 pontosat sem tudta tartani. Mostantól – no, nem mintha eddig más lett volna a helyzet – igazi szabadesés következhet. Ugyanis ez az indexzuhanás már olyan mértékű bizalomvesztésről és persze mély válságról árulkodik, amely egy évszázadban csak egyszer fordul elő.

Teljesen elapadnak a vállalati források
A hitelezés drágulása mellett a piaci részvényárfolyam amortizáció egy másik hatása, hogy a cégek nem tudnak tőkét bevonni, miközben hitelhez is nehezen vagy egyáltalán nem jutnak majd. A hitelszerzés és a tőkebevonás ellehetetlenülése – hiszen ki bocsátana ki úgy részvényeket, hogy a piac esetleg le sem jegyzi, vagy alulárazza – azon túl, hogy a fejlesztéseket példátlan mértékben lassítja majd más, sok esetben drágább források bevonására kényszeríti rá a cégeket. Ezek lehetnek drága hitelek extra fedezettel, vagy magas hozamelvárású kockázati tőke, hiszen a tőkepiaci források elapadnak, s ki venne ebben a helyzetben nem hogy részvényt, de akár vállalati kötvényeket?

Salve, recesszió!
Mindez azonban drágíthatja a termékeket és a szolgáltatásokat, vagyis inflációt gerjeszthet. Ez egy globálisan lassuló gazdasági környezetben negatív reál GDP-hez vezet, ez pedig kiadja a klasszikus definíciót: itt a „jó öreg” világméretű recesszió.

Vigh György Zsolt

Nyugalom! Bizakodásra semmi ok, az esésnek még mindig vannak tartalékai!Vigh György Zsolt Forrás: Bloomberg Forrás: Bloomberg -->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.