BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A rossz hír már hivatalos - Recesszióban van az egész eurózóna!

A harmadik negyedévben 1.2 százalékkal csökkent a gazdaság, ezzel az eurozóna országai hivatalosan is a recesszió útjára léptek az április és július közötti időszakban.

A rossz eredmény érkezése sejthető volt, miután a tizenötök két legnagyobb gazdaságú állama: Olaszország és Németország bejelentette a csökkenést. A BBC berlini tudósítója szerint a német lakosságot nem lepte meg a negatív hír, az unió hajtóerejének tartott Németország rossz teljesítménye előrevetítette a térség teljesítményét is.

Az elemzők további csökkenéssel számolnak: "2009 harmadik negyedévégéig a GDP-k csökkenését prognosztizáljuk, egyszerűen azért, mert a hitelválság következményei addigra válnak érezhetővé a gazdaságokban – jelentette ki a Bank of America vezető közgazdásta, Gilles Moec.

Moec szerint tekintetbe kell még venni a csökkenő fogyasztást és a munkanélküliséget, amellyel együtt 1 százalékos GDP csökkenésre lehet számítani.

Az elemzők egy része szerint elképzelhető, hogy a gazdaság élénkítése érdekében az Európai Központi Bank a zóna 1999-es alapításának megfelelő, 2 százalékig mérsékli az alapkamatot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.